5 stycznia 2014

Burgery mięsno warzywne


Kiedyś pokazywałam Wam burgery w bułeczkach pszennych przepis tutaj. Dziś zrobiłam burgery nieco inne, bo dodałam do mięsa kapustę i marchewkę. Kotlety wyszły przepyszne. Dzisiejsze są w tortilli pszennej z dodatkiem prostej surówki z kapusty pekińskiej i raitą. Raita to potrawa kuchni indyjskiej wykonana na bazie jogurtu z różnymi dodatkami i przyprawami. Ja postawiłam na minimalną ilość przypraw i dodałam awokado, ogórka i miętę. Świetnie komponuje się z mięsem i surówką.


Burgery mięsno warzywne
ok 500 g mięsa wieprzowego np szynki lub karkówki-zmielonego
1 łyżka masła
1 duża cebula- pokrojona w kostkę
1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
2 średniej wielkości marchewki - starte na grubej jarzynce
1/2 małej główki kapusty pekińskiej - pokrojonej na drobne kawałki
2 jajka
sól
pieprz
1 łyżeczka octu balsamicznego
garść świeżej bazylii posiekanej
1 czerstwa bułka kajzerka
250 ml mleka
bułka tara do obtoczenia kotletów
olej rzepakowy do smażenia

Bułkę zamocz w mleku na kilka minut tak aby całkiem rozmokła. Mięso dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim cebulę z rozmarynem.  Połącz mięso z odciśniętą bułką, podsmażoną cebulą, marchewką, kapustą, jajkami, octem balsamicznym i bazylią. Wszystko wymieszaj i formuj kotlety okrągłe i płaskie. Obtocz w bułce tartej i smaż w gorącym oleju. 

6 okrągłych tortilli pszennych lub kukurydzianych

Surówka 
1/2 małej główki kapusty pekińskiej
1 duża marchewka
1 pomidor
kilka zielonych oliwek
sól, pieprz
1 łyżka majonezu
1 mała łyżeczka musztardy
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1/2 łyżeczki cukru

Kapustę pokrój na drobne kawałki, marchewkę zetrzyj na grubej tarce jarzynowej, pomidora pokrój w kostkę. Połącz warzywa w misce i dopraw solą, pieprzem, majonezem, musztardą, sokiem z cytryny i cukrem.

Raita
200 ml jogurtu greckiego
sól
odrobina cukru
1/2 awokado
1/2 świeżego zielonego ogórka
kilka listków mięty
oliwa z oliwek

Jogurt wymieszaj z solą i cukrem. Na wierzch ułóż pokrojone w kosteczkę awokado i ogórka. Dodaj listki mięty i oliwę.

Podanie burgerów
Tortillę podgrzej w piekarniku lub na suchej patelni. Zawiń w nią kotleta, ułóż surówkę i polej raitą.

Smacznego 



2 komentarze:

Ania W pisze...

I mam pomysł na środowy obiad :-) Dzięki.

asia white kitchen pisze...

Super, pozdrawiam :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...