Chleb z orzechami laskowymi i suszonymi morelami. To jeden z lepszych chlebów jaki jadłam. Wspaniały smak orzechów, które należy wcześniej uprażyć. Im dłużej prażone tym oddają lepszy i bardziej intensywny smak To chleb na zaczynie Levain z minimalną ilością drożdży upieczony w garnku żeliwnym o średnicy 23 cm.
\Przepis na chleb pochodzi z książki "Chleb" Jaffreya Hamelmana z małymi modyfikacjami\
Zaczyn levain
180 g mąki pszennej chlebowej
110 ml wody
40 g dojrzałego zakwasu (2 łyżki i 1 łyżeczka)
Składniki wymieszaj, przykryj folią i odstaw na 12 godzin w ciepłe miejsce
Ciasto
500 g mąki pszennej chlebowej
230 g mąki pszennej razowej ( użyłam żytniej razowej)
480 g wody
3 łyżki miękkiego masła
20 g soli
5 g drożdży instant
cały zaczyn Levain
110 g orzechów laskowych uprażonych bez skórki, posiekanych
110 g śliwki suszonej ( użyłam suszonej moreli ) posiekanej
Włóż do dzieży wszystkie składniki oprócz orzechów i śliwek. Mieszaj końcówką hakową na pierwszej prędkości przez 3 minuty. Następnie mieszaj na drugiej prędkości jeszcze 3 minuty aby rozwinąć siatkę glutenową. Dodaj orzechy i śliwki i mieszaj na pierwszej prędkości tylko tyle czasu aby połączyć składniki.
Przykryj folią i odstaw do wstępnej fermentacji na 60-90 minut.
Uformuj bochenek i ułóż w koszyku lub durszlaku wyłożonym ściereczką sowicie oprószoną mąką.
Przykryj i odstaw jeszcze na godzinę.
Pieczenie
Garnek z pokrywką wstaw do pieca i rozgrzej go do 230 stopni Celsjusza. Potrwa to ok 20-30 minut
Po tym czasie wyciągnij garnek z pieca, wysmaruj olejem i obsyp mąką.
Przełóż ostrożnie wyrośnięte ciasto do garnka. Przykryj pokrywką i wstaw do pieca na ok 30 minut.
Po tym czasie zdejmij pokrywkę, zmniejsz temperaturę do 200 st. C i dopiekaj jeszcze chleb przez 30 minut aż będzie złoto brązowy.
Wyciągnij upieczony chleb z garnka i studź na metalowej kratce.
Smacznego
1 komentarz:
Wygląda naprawdę zachęcająco. Uwielbiam łączenie w chlebie smaków orzechów i bakalii. To sprawia, że nie trzeba już wiele poza chociażby odpowiednim, dobrym gatunkowo serem, by móc rozkoszować się niebanalną w smaku przekąską.
Prześlij komentarz