23 sierpnia 2018

Placek ze śliwkami i kruszonką




 Często mam tak że gdy kładę się spać, nie mogę doczekać się ranka i marzę o kawie z miodem i cynamonem. Leżę i myślę o tej kawie i widzę ją.  Nawet wiem, w której filiżance ją zrobię. W tej niskiej białej z drobnymi czarnymi i szarymi gałązkami. Czasem mam też tak, że po prostu nie mogę zasnąć. Wtedy zmysł słuchu jest tak silny że słyszę WSZYSTKO co się dzieję na wsi (bo mieszkam na wsi). Słyszę samochody, które w odległej drodze jadą i myślę sobie wtedy że ktoś właśnie jedzie nad morze na wakacje. Moje psy rozmawiające z innymi psami, które słychać z bardzo bardzo daleka. Słyszę wracających młodych ludzi z imprez bo przecież mamy teraz wakacje słyszę pijaczków dyskutujących o życiu. Często późnym wieczorem, robię sobie dla relaksu ciasto. Dzbanek zielonej herbaty z miodem potrafi czynić cuda.  Wtedy cały dom wypełnia się zapachem pieczonego ciasta ale trzeba zaczekać do rana żeby wystygło nie ma tak dobrze.  No a ja, dalej nie mogę zasnąć i myślę....o tej kawie nieszczęsnej  ech. Niech już będzie rano bo coraz więcej głupot przychodzi mi do głowy.
 
    Tym czasem żeby nie myśleć o głupotach zapisuję dla Was proporcję na ciasto, które sobie właśnie zrobiłam.







Placek ze śliwkami i kruszonką

Spód ciasta
300 g mąki pszennej
1 budyń śmietankowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła
150 g cukru (użyłam kokosowego)
2 jajka
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
150 ml jogurtu greckiego

400 g śliwek
2 łyżki cukru
1 łyżka cynamonu

Kruszonka
140 g mąki pszennej
140 g cukru
120 g masła

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C
Przygotować owoce: umyć i przekroić na pół. Wyciągnąć pestki. Zasypać cukrem i cynamonem. Przykryć ściereczką.
Wymieszać w jednej misce mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Odstawić
W drugiej misce wymieszać mikserem: masło z cukrem i cukrem waniliowym. Miksując wbić jajka i wymieszać. Wsypać połowę mieszanki mącznej i połowę jogurtu. Wymieszać. Na końcu dodać resztę mąki i jogurt. Wszystko zmiksować aż powstanie gęsta masa.
Tortownicę o średnicy 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia lub oprószyć bułką tartą. Przełożyć gęste ciasto, wyrównać. Na ciasto ułożyć przygotowane wcześniej owoce blisko siebie przecięciem do góry.
Przygotować kruszonkę. Wymieszać mąkę, cukier i masło tak aby powstała krucha, piaskowa konsystencja. Pokruszyć mieszankę na owocach.
Wstawić ciasto do rozgrzanego piekarnika i piec ok 70 minut.
Po upieczeniu ciasto będzie sprawiało wrażanie płynnego ponieważ owoce puszczają sok. Ale po czasie wszystko pięknie zastygnie i wtedy będzie można je zjeść.

Smacznego :)




1 komentarz:

Kinga pisze...

Wygląda apetycznie! ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...