30 października 2014

Chleb żytni na zakwasie


Często jest tak, że boimy się upiec samodzielnie chleb. Chyba wielu z nas odstrasza czas oczekiwania. Wyrastanie jest długotrwałe. Nie mamy cierpliwości ani czasu. Zwłaszcza jeśli ktoś pracuje, nie jest w stanie zmieścić się w odstępach czasowych, między wyrabianiem ciasta a wyrastaniem. Od jakiegoś czasu wypróbowałam metodę wyrastania chleba na zimno, czyli w lodówce. Takie ciasto może leżakować nawet kilkanaście godzin i nic mu się nie stanie.
Ten chleb, który chcę Wam pokazać upiekłam tylko na zakwasie. Warunkiem wyrośnięcia jest dobry, aktywny zakwas. Dobrze jest go wcześniej dokarmić. Polecam, bo chleb jest naprawdę prosty, trzeba tylko cierpliwości.


Chleb żytni na zakwasie

Składniki na jeden duży bochenek:
300 g mąki żytniej typ 720
300 g mąki pszennej typ 500
400 ml wody
1 płaska łyżka soli
180 ml aktywnego (bąbelkującego) zakwasu żytniego

Sposób wykonania:
Mąki przesiać przez sito. Wszystkie składniki wymieszać (najlepiej mikserem z końcówką hakową) Ciasto wyrabiać ok 7-10 minut. Powinno być miękkie. Jeśli będzie za luźne dodać mąkę.
Przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10-12 godzin.
Ciasto wyrzucić na blat kuchenny, podsypać mąką i wyrabiać kilka minut. Uformować bochenek i włożyć do koszyka, wyłożonego omączoną ściereczką. Koszyk można zastąpić durszlakiem lub miską. Bochenek przykryć ściereczką, zawinąć w folię (najlepiej w reklamówkę) i schować do lodówki na 12 godzin. Ciasto w lodówce pięknie wyrośnie.
Piekarnik rozgrzać do 230 stopni Celsjusza
Opcja pieczenia w garnku żeliwnym: garnek z pokrywką rozgrzać w piekarniku do 230 stopni C. trwa to ok 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć garnek, zdjąć pokrywkę, posmarować olejem, posypać mąką lub otrębami. Przełożyć wyrośnięte ciasto do garnka. Naciąć, przykryć pokrywką i wstawić do pieca. Piec ok 15 minut. Zdjąć pokrywkę i zmniejszyć temp. do 200 stopni C. Piec jeszcze ok 20 minut aż nabierze złotego koloru.
Opcja pieczenia na kamieniu lub blasze: piekarnik z kamieniem lub blachą rozgrzać do 230 stopni C.
Chleb przełożyć na papier do wypieków lub na łopatę, przełożyć do piekarnika. Piec ok 45 minut. Dobrze jest  spryskać piekarnik wodą lub na dno ułożyć kostki lodu.
Upieczony chleb studzić na metalowej kratce, przykryty ściereczką.
Smacznego!





8 komentarzy:

Opalanka pisze...

Odkąd piekę, kupny, nawet ten który uważałam za najlepszy smakuje jak wata. Cierpliwości nam brak, ćwiczyć trzeba, można na chlebie:)

Olga Smolec-Kmoch pisze...

Piękny bochenek!

RedHead pisze...

Wow! Domowy chleb najlepszy! :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Domowy chleb to coś czego igdy (mam nadzieję) nie zabraknie w naszym domu :) piękny bochen i kot równiez:)

Aneta pisze...

Jaakie ma śliczne pęknięcia! :)

Aneta pisze...

Jaakie ma śliczne pęknięcia! :)

Urszula - Proste potrawy pisze...

zawsze mam problem z przełożeniem chleba do gorącego garnka, dlatego tego unikam :(
Twój bochen cudny !
pozdrawiam.

Anonimowy pisze...

Piekę ten chleb juz któryś raz z rzędu. Jest bardzo smaczny i ślicznie wyrasta a wymaga niewiele pracy w przygotowaniu. Pozdrawiam, Piotr.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...