To kolejny chleb. Ten jednak jest bardzo prosty, na drożdżach. Dla początkujących domowych piekarzy jest świetną alternatywą, ponieważ nie trzeba hodować zakwasu. W domu często zostaje z obiadu odrobina ugotowanych ziemniaków. Można je śmiało wykorzystać właśnie do tego wypieku.
Zachęcam do upieczenia go na świąteczny czas.
Prosty chleb na drożdżach
Składniki:
550 g mąki pszennej typ 550
100 g mąki gryczanej
300 ml wody (w zależności jaka jest mąka można zwiększyć lub zmniejszyć ilość wody)
7 g drożdży instant
2 łyżki soli
1 łyżka miodu
100 g ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszać najlepiej mikserem z końcówką hakową. Ciasto powinno mieć taką konsystencję żeby nie kleiło się do ręki, ale było miękkie. Uformować kulę, oprószyć mąką. Umieścić w misce i przykryć folią. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 2-3 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasto odgazować (wyrobić), złożyć, uformować i przełożyć do koszyka (jeśli będzie pieczony w garnku żeliwnym) lub bezpośrednio do foremki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godzinę. Jeśli będzie pieczony w garnku żeliwnym, należy rozgrzać go razem z pokrywką w piekarniku w temp. 230 stopni Celsjusza. Następnie wysmarować wewnątrz olejem i oprószyć mąką. Przełożyć chleb z koszyka do garnka, naciąć i przykryć pokrywką. Piec ok 20 minut. Następnie zdjąć pokrywkę, zmniejszyć temp. do 200 stopni i dopiekać chleb ok 30 minut aż nabierze złoto-brązowego koloru.
Jeśli chleb będzie pieczony w foremce tak samo rozgrzać piekarnik do 230 stopni Celsjusza. Wyrośnięty chleb w foremce włożyć do piekarnika i piec przez 15 minut potem temp. zmniejszyć do 200 stopni i dopiekać jeszcze ok 30-40 minut. Piekarnik można spryskać wodą lub na dno ułożyć kostki lodu.
Po upieczeniu przełożyć na metalową kratkę i całkowicie wystudzić. Nie kroić gorącego!
Smacznego!
6 komentarzy:
smacznie <3 :)
Ależ Ty robisz rustykalne zdjęcia !
Piękne zdjęcia, a chlebek przepysznie się prezentuje.
Pozdrowienia.
Dziękuję Aniu. Pozdrawiam :)
robisz takie piękne zdjęcia, że nawet zwykły chleb wydaje się dziełem sztuki, a może nim jest ?:)
Pani Asiu, a jakiego typu ma być ta mąka? 550, 750, a może jeszcze inna?
I co z tą solą? Mają być 2 łyżki, czy 1?
Wypytuję, bo postanowiłam, że to będzie mój pierwszy w życiu chleb i muszę znać wszystkie szczegóły :)
Witam. Mąka pszenna typ 500 lub 550 i dwie płaskie łyżki soli. Gdyby były jeszcze jakieś pytania, proszę śmiało wypytywać. Proszę dać znać jak wyszło. Pozdrawiam i życzę powodzenia :)
Prześlij komentarz