4 stycznia 2014

Beziki cynamonowo pistacjowe


Może ich kształt nie jest "katalogowy", ale smak naprawdę godny polecenia. Nie mam takich zdolności manualnych, aby miały wygląd prawdziwych bezików- za co przepraszam. Można powiedzieć że są brzydkie a dobre ;)


Beziki cynamonowo pistacjowe
2 białka
1/2 łyżki cukru pudru
1 łyżka brązowego cukru trzcinowego
1 mała łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka soku z cytryny
kilka orzeszków pistacjowych do posypania

Białka wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem trzcinowym. Miksuj na najwyższych obrotach ok 10 minut aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Pod koniec ubijania dodaj mąkę, cynamon i sok z cytryny.
Przygotuj dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 100 stopni Celsjusza.
Układaj na blasze beziki łyżką lub szprycą cukierniczą w odległości ok 4 cm. Posyp każdą pokruszonymi pistacjami.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika  z termoobiegiem i piecz w 100 stopniach Celsjusza ok 1,5-2 godzin. Bezy muszą się wysuszyć.
Smacznego !

1 komentarz:

Patrycja pisze...

Wyglądają baardzo apetycznie, dodatek pistacji to świetny pomysł :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...