2 stycznia 2014

Schab ze śliwką i pieczarkami


Schab ze śliwką to jedno z tych oczywistych i bardzo popularnych polskich dań. Smakuje rewelacyjnie na gorąco jak i na zimno. Jednakże schab jest dość kapryśnym mięsem ponieważ gdy bywa "przeciągnięte" jest za suche. Podczas pieczenia trzeba je obserwować aby trafić w odpowiedni moment upieczenia. Nie należny kroić od razu mięsa, trzeba dać mu odpocząć, aby wszystkie soki wewnątrz ułożyły się wygodnie bo inaczej uciekną, a mięso będzie suche i niesmaczne. Jak powiedział kiedyś Anthony Bourdain " ...gdy wyciągniecie mięso z pieca dajcie mu chwilę i odpieprzcie się od niego na kilka minut..." 


Schab ze śliwką i pieczarkami 

ok 1 kg schabu wieprzowego bez kości
kilka suszonych śliwek
kilka pieczarek
1 cebula
50 ml białego wina wytrawnego
świeży rozmaryn
2-3 łyżki śmietanki słodkiej 30% UHT
100 g masła
sól
pieprz
czosnek
1 łyżka soku z cytryny
300 ml bulionu

Mięso:
Mięso najlepiej jest przygotować kilka godzin wcześniej tzn nadziać śliwkami, doprawić solą i pieprzem, natrzeć czosnkiem, rozmarynem i skropić cytryną. Przykryć folią i schować do lodówki.

Przygotuj pieczarki:
Pieczarki umyj i obierz. Pozostaw je w całości. Cebule pokrój w drobną kostkę. W małym rondelku rozgrzej masło i podsmaż  cebulę, wrzuć pieczarki. Dopraw solą i pieprzem. Podsmażaj chwilkę i wlej wino. Zaczekaj minutę aż odparuje alkohol. Przykryj pokrywką i duś pieczarki ok 10-15 minut na bardzo małym ogniu. Gdyby grzyby przywierały podlej odrobiną wody.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Na brytfance ułóż mięso, posmaruj masłem. Wrzuć uduszone pieczarki i piecz całość ok 60-90 minut. Zależy od piekarnika u mnie trwało to ok 70 minut. 
Po upieczeniu sprawdź czy mięso jest gotowe wbijając widelec głęboko. Jeśli wypłynie przezroczysty płyn oznacza że jest gotowe. Gdy wypłynie różowy to znak że jeszcze musi wrócić do piekarnika.
Kiedy schab będzie gotowy przełóż samo mięso do osobnego naczynia a sos i pieczarki wymieszaj ze śmietaną. Przełóż ponownie mięso do brytfanki i przykryj je folią aluminiową. 
Odczekaj chwilę aż mięso odpocznie ok 10 minut. Po tym czasie można pokroić i podawać.
Smacznego !


2 komentarze:

Antenka pisze...

no właśnie ,czemu nie połączyć schabu ze śliwką z pieczarkami:D bardzo smaczny pomysł, na który sama nie wpadłam;)

Ania W pisze...

Jeśli robię schab to tylko ze śliwkami lub morelami - pychota :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...