9 października 2013

Bułeczki maślane z przypaloną cebulką



Te wspaniałe bułeczki były wybrykiem chwili i zachcianki jesiennej.  Są mięciutkie i puszyste. Uwielbiam je.  Są bardzo łatwe w przyrządzeniu. Maślane z dodatkiem podsmażonej cebulki i ziarnami dyni. Można je oczywiście zamienić na inne np słonecznik lub siemię lniane. Polecam upiec je wieczorem a na śniadanie będą idealne.

 

Bułeczki maślane z przypaloną cebulką.

Składniki na 6 bułeczek

50 g ( 1/4 paczki ) masła
1 mała cebula
500 g mąki pszennej typ 500
1 łyżeczka drożdży instant
2 płaskie łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
150 ml ciepłej wody
kilka ziaren dyni
odrobina sezamu

Sposób wykonania:
Cebulę pokrój w kostkę, masło rozpuść na patelni lub w rondelku. Pokrojoną cebulę wrzuć na rozpuszczone, gorące masło i podsmażaj aż cebula uzyska rumiany kolor.
Odstaw do wystygnięcia.
Mąkę przesiej przez sito, połącz z drożdżami, solą i cukrem. Na tym etapie można wymieszać ciasto mikserem - nie przerywając mieszania, dodawaj rozpuszczone masło z cebulą a następnie wodę. 
Mieszając kontroluj gęstość ciasta, jeśli będzie za rzadkie dodaj więcej mąki, jeśli na twarde, dodaj ciepłą wodę. 
Po wymieszaniu oprósz mąką, pozostaw w misce i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłym miejscu na ok 1-2 godzin. 
Po wyrośnięciu odgazuj ciasto wbijając w nie pięść. Wyrabiaj kilka minut na stolnicy lub kuchennym blacie.
Uformuj w gruby rulon o szerokości ok 20 cm. Podziel go na 6 równych kawałków. Z każdego uformuj bułeczkę i odkładaj je na deskę oprószoną mąką.
Przykryj bułeczki ściereczką na ok 30-50 minut aż urosną. Garnek żeliwny wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni Celsjusza na ok 15-20 minut. 
Wyciągnij go z piekarnika i wysmaruj olejem, oprósz mąką lub otrębami.
Bułeczki ułóż w garnku. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i oprósz nasionami dyni i/lub sezamu. Przykryj garnek i piecz bułki pod przykryciem ok 15 minut w 230 stopniach C.
Następnie odkryj garnek i piecz jeszcze 30 minut w 200 st.C.  Gdy bułki będą za mocno przypieczone przykryj je folią aluminiową. 
Po upieczeniu, wyciągnij bułeczki z garnka i przełóż na kratkę metalową.

Smacznego! 





7 komentarzy:

Magda pisze...

oj, chętnie bym zjadła taką bułeczkę! :)

Julia pisze...

wyglądają super!

Kamciss pisze...

Domowe bułeczki z takimi dodatkiem musiały być wyśmienite :)

ANIA pisze...

Mówisz że z cebulką? Muszą być pyszne :) Pozdrawiam serdecznie :)

asia white kitchen pisze...

Są pyszne. Pozdrawiam również :)

gin pisze...

Musiały pachnieć wspaniale :) Uwielbiam bułeczki z cebulką :)

Happy Kitchen. pisze...

coś wspaniałego :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...