16 czerwca 2013

Zapachniało truskawkami


Zapachniało truskawkami.
 Lato w pełni. Robię dżem truskawkowy i tartę z truskawkami. Na "deser" jemy lody z gorącym jeszcze dżemem truskawkowym i snickersem. Czy może być coś pyszniejszego w taki dzień jak dziś ?
Każdy zajmuje najlepszą miejscówkę w ogrodzie i słuchamy darmowego koncertu ptaszków i pszczół. 
Wieczorem orkiestra się zmieni bo pałeczkę przejmą żaby.
W całym domu unosi się zapach truskawek. To moja ulubiona pora roku i ulubiony dzień tygodnia-niedziela. 
Słucham starych nagrań i przeglądam stare książki kucharskie, a do szczęścia brakuje mi tylko morza.  
  

Lubię jak w dżemie są duże kawałki owoców, pokryte słodką galaretką i sokiem.  Nie lubię zmiksowanej papki dla dzieci dlatego nigdy nie kroję, ani nie rozgniatam truskawek. Te, które maja się rozpaść same się rozlecą pod wpływem temperatury, a te które zostaną w całości nabiorą słodyczy i napęcznieją sokiem. Będzie pysznie.

Składniki na dżem truskawkowy
1 kg truskawek
1 jabłko 
200 g cukru żelującego z pektyną owocową
200 g cukru 

Owoce obierz z szypułek i umyj.
Jabłko obierz i pokrój na drobne kawałki 
Przełóż owoce do garnka z grubym lub teflonowym dnem.
Zasyp cukrem, wymieszaj i ustaw garnek na najmniejszym palniku i najmniejszym płomieniu. Po jakimś czasie na wierzchu pojawi się piana, którą możesz zebrać i wyrzucić. Ja ją zostawiam, ona po jakimś czasie się zmiesza z dżemem i zniknie. 
Gotuj ok 3 godzin, od czasu do czasu mieszając.
Gorący dżem przełóż do czystych i wyparzonych słoiczków. Mocno zakręć i odwróć słoiki do góry dnem.

Smacznego !

Przepis na tartę znajdziesz  TUTAJ KLIK


4 komentarze:

Antenka pisze...

oj zapachniało i to jeszcze jak!;)

asia white kitchen pisze...

:)

Kulinarny Zenit pisze...

Mmmm aż ślinka cieknie :) Jak ja uwielbiam truskawy !

Marta pisze...

co do pory roku i dnia tygodnia mamy podobne upodobania :) tarta prezentuje się doskonale!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...