Bardzo łatwe ciasto bananowe z owocami. Robiłam je już z jabłkami i jagodami. Jabłka należy pokroić na cieniutkie plasterki i posypać jagodami. To, które dziś Wam prezentuję jest z truskawkami. Mają one to do siebie, że są bardzo soczyste i często uciekają na dno podczas pieczenia. Ale to nic nie szkodzi. Można je pokroić w plasterki i część zostanie na wierzchu.
Ciasto jest wspaniałe, wilgotne, długo zachowuje świeżość.
Przepis pochodzi z miesięcznika Pani. W oryginalnym przepisie zamiast truskawek był rabarbar. Polecam z owocami sezonowymi.
Źródło przepisu: /Autor Eliza Mórawska. Miesięcznik Pani/
Ciasto bananowe z truskawkami
100 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
3 dojrzałe banany
150 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
210 g mąki pszennej lub orkiszowej
1 łyżeczka sody lub 2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka lekko ubite
ok 150 g truskawek pokrojonych na plasterki lub inne owoce sezonowe
30 g masła prosto z lodówki pokrojonego w cienkie plasterki
2 łyżki cukru trzcinowego lub białego
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni Celsjusza.
Banany obrać i rozgnieść widelcem. Połączyć je ze wszystkimi składnikami. Przelać do foremki (keksówki) o długości 26 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do wypieków lub oprószonej bułką tartą. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki truskawki. Ułożyć plasterki masła i oprószyć cukrem.
Piec ok 60 minut do tzw suchego patyczka.
Smacznego :)
4 komentarze:
Bardzo lubię ciacha z bananami, to wygląda przepyysznie :D
Ślicznie wygląda to ciasto! : )
A korzystając z okazji chciałabym Cię zaprosić do wzięcia udziału w moim konkursie! C:
Wystarczy wysłać mi zdjęcie ulubionej letniej słodkości, a do wygrania jest fajny zestaw!
Po więcej informacji zapraszam na bloga:
http://tajnikismaku.blogspot.com/2014/07/konkurs-na-letnie-sodkosci-z.html
Pozdrawiam. : )
Fajna mieszanka, musiało smakowac :)
banan i truskawki:)? bajka!
Prześlij komentarz