29 czerwca 2014

Tort stracciatella z malinami


Taki pracowity tydzień. Potem taki sam weekend. Remont mojego biura dał mi się we znaki. Zmęczenie, nerwówka i obawa czy wszystko będzie tak jak sobie wymyśliłam.  Do tego wszystkiego przyplątało mi się paskudne przeziębienie. Jednak nikt i nic już nie zepsuje mi letniego nastroju. Lato, wakacje, śniadania już bez pośpiechu. Po pracowitym dniu beztroskie, długie, ciepłe wieczory w bachicznym nastroju, upajają zapachem kwitnącej lipy.  Jak śpiewa Kasia Nosowska "Kocham ten stan"

Czekoladowy tort z dżemem jagodowo truskawkowym, kremem mascarpone i malinami chodził za mną już od jakiegoś czasu.  Można oczywiście użyć innego dżemu ze sklepu. Ja akurat taki zrobiłam.


Źródło przepisu Moje Wypieki z modyfikacjami 
Tort stracciatella z malinami podaję za Dorotą
 ciasto:
5 jajek
250 g jasnego brązowego cukru
75 g gorzkiej czekolady
150 g masła
50 g kakao
60 ml mocnej kawy
100 g kwaśnej śmietany
3 łyżki mleka
200 g mąki pszennej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Dżem truskawkowo jagodowy
szklana jagód 
szklanka truskawek
1/3 szklanki cukru
sok z połowy cytryny
Krem
400 ml śmietanki kremówki
500 g serka mascarpone
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki gorącej wody
2 płaskie łyżeczki żelatyny
Dodatkowo
ok 700 g świeżych malin 
1 szklanka mocnej herbaty z cytryną
ok 50 g mlecznej czekolady

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W rondelku rozpuścić masło. Zdjąć z palnika i wrzucić połamaną czekoladę. Chwilę zaczekać i od czasu do czasu zamieszać aż czekolada całkiem się rozpuści. Odstawić do przestudzenia.
W miseczce wymieszać kakao, kawę, śmietanę i mleko - by nie było grudek. Odstawić.
Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i solą.
W misce ubić (najlepiej mikserem)  jajka z cukrem, do jasności i puszystości (przez 8 - 10 minut) Dodać czekoladę roztopioną z masłem, masę kakaową ze śmietaną - zmiksować. Dodać przesianą mąkę i wymieszać szpatułką - tylko do połączenia się składników.
Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przelać gotowe ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 25 - 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.

Dżem
Wszystkie składniki wymieszać w małym rondelku ( najlepiej z nieprzywierającym dnem) i gotować o 30 minut. Wyłączyć i odstawić do wystygnięcia.


Krem
W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę. Odstawić. W między czasie wymieszać serek z cukrem. W osobnej misce ubić śmietankę na sztywno. Nie ubijać zbyt długo bo się zważy. Ser wymieszać z ubitą śmietaną. 
Do mieszanki kremowej wlewać małym strumieniem rozpuszczoną żelatynę.

Złożenie tortu
Jeden z przekrojonych blatów ułożyć na paterze. Nasączyć mocna herbatą (np. pół szklanki na 1 blat). Posmarować dżemem.Wyłożyć 1/3 kremu śmietankowego. Na nim, jedna przy drugiej, poukładać maliny. Przykryć kolejną porcją kremu śmietankowego (1/3). Na krem położyć drugi czekoladowy blat, nasączyć herbatą. Posmarować ostatnią porcją kremu śmietankowego (1/3). Na wierzch zetrzeć mleczną czekoladę.
Włożyć do lodówki na 3 godziny.
Smacznego !


5 komentarzy:

Martha pisze...

Tort wygląda cudownie! ; )
Świetne zdjęcia! *.*
I uroczy talerzyk masz. : )

asia white kitchen pisze...

Bardzo dziękuję. Pozdrawiam serdecznie :)

Antenka pisze...

tort poezja:)radość dla oka i podniebienia:)

Kamciss pisze...

Wygląda bardzo apetycznie i delikatnie :)

Anna Koszycka pisze...

Skradnę Ci ten pomysł! :)
I jeśli masz ochotę na grecki fartuszek kuchenny - zapraszam do mnie na CANDY!
koszykpelenpomyslow.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...