Miały być jagodzianki, ale jak to czasem bywa, decyzję zmieniam w zależności od sytuacji i humoru. Przyznam że zrobiłam kilka jagodzianek, ale na blogu już były TUTAJ.
Ślimaczki z jagodami i truskawkami to bardzo prosta rzecz do zrobienia. Trzeba tylko cierpliwie zaczekać aż wyrośnie ciasto. Owoce mogą być dowolne, sezonowe lub mrożone. Pamiętajmy jednak że przed ich użyciem, nie rozmrażamy ich.
Ślimaczki z serem, jagodami i truskawkami
Zaczyn
7 g drożdży instant
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki
3 łyżki ciepłego (niegorącego) mleka
Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać w miseczce, przykryć folią i odstawić na ok 20 minut.
Ciasto właściwe
cały zaczyn
650-750 g mąki pszennej
180-200 ml ciepłego mleka
100 g masła
1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
200 g cukru
W małym rondelku podgrzać mleko z masłem. Odstawić aby lekko przestygło. Mleko nie może być gorące.
W misce wymieszać mąkę z cukrem, cukrem waniliowym. Mieszając dodawać ciepłe mleko z masłem i cały zaczyn. Wszystko dokładnie wyrobić. Ciasto musi być sprężyste. Uformować kulę, oprószyć mąką, umieścić w misce, przykryć folią i odstawić na ok 1,5-2 godzin. Ciasto podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie wyrzucić je na blat i chwilę wyrabiać. Podzielić na dwie równe części i każdą z osobna rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30-40 cm.
Nadzienie
jagody
truskawki
200 g serka homogenizowanego
100 g konfitury jagodowej lub truskawkowej
dodatkowo
1 jajko
2 łyżki płatków migdałowych
cukier puder
Rozwałkowane ciasto posmarować mieszaniną sera i konfitur. Posypać jagodami i truskawkami. Zwinąć w rulon. Pokroić w krążki o szerokości 2 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Każdy krążek posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika na ok 20 minut aż się zrumienią.
Studzić na metalowej kratce. Na koniec posypać cukrem pudrem (opcjonalnie)
Smacznego !
3 komentarze:
biorę faszystowskie:) już ja się nimi zajmę:) pycha
Zawijasy zawsze pycha :)
Ale pyszności:)) Zjadłabym z ogromnym apetytem:))
Prześlij komentarz