18 czerwca 2013

Lasagne z warzywami i kiełbasą


Ogromny wybór warzyw o tej porze roku, sprawia że dostaję zawrotu głowy i czasem nie mogę się zdecydować na co mam ochotę. Bakłażany, cukinie, młode ziemniaki, kalafiory, pomidory. Te ostatnie są na szczęście już jadalne. Mimo że jest ciepło lubię jeść gorące potrawy. Letnie smaki to dla mnie właśnie są pomidory, zapach bazylii i oregano. Już niedługo będę robić sos pomidorowy, który zakręcę w słoiki i schowam do spiżarni. Leczo, to specjalność mojej Mamy. Obiecuję że wezmę od niej przepis i pokażę wam jak się robi sos paprykowo -pomidorowy z czosnkiem. Po prostu poezja i lato w słoikach.
A dziś zapraszam na lazanię z warzywami, kiełbasą i pysznym serem Dziugas.


Lasagne z sosem warzywnym i kiełbasą. Jeśli ktoś nie lubi kiełbasy może ją ominąć. 

Brytfanka żaroodporna o wymiarach 30 cm x 20 cm.
Temperatura w piekarniku 180 stopni Celsjusza

Składniki:
2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego+kilka kropel do skropienia 
1 duża cebula
300 g dobrej jakości kiełbasy (opcjonalnie)
1 marchewka
kawałek pora 
1 czerwona papryka
kilka pieczarek
1 mała cukinia 
1 bakłażan 
1 puszka pulpy pomidorowej lub pomidorów
200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
sól
pieprz
2 liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego 
1 ząbek czosnku
14 płatów makaronowych do lazanii
200 g sera Dziugas lub innego żółtego sera np: Bursztyn ( starty na tarce)
szczypta suszonego oregano

Wszystkie składniki: cebulę, marchewkę, por, paprykę, pieczarki, cukinię, bakłażan i kiełbasę pokrój w kosteczkę.
Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i podsmaż cebulę. Potem wrzucaj w kolejności: kiełbasę,  marchewkę, por, paprykę, pieczarki, cukinię, bakłażan. Na koniec dodaj czosnek. Dopraw wszystko przyprawami. Wlej pomidory. Do pustej puszki po pomidorach wlej bulion i dodaj go do warzyw. Przykry pokrywką i duś na bardzo małym ogniu ok. 40 minut. 
Brytfankę posmaruj czosnkiem i masłem. Ułóż na spód kilka plastrów makaronu. Połową sosu posmaruj pierwszą warstwę. Ułóż kilka plastrów makaronu i drugą połowę sosu. Na koniec przykryj wszystko ostatnią warstwą makaronu i posyp wierzch startym serem. Oprósz oregano i skrop oliwą. Wstaw do gorącego piekarnika na 30-40 minut. Pod koniec pieczenia można przykryć folią aluminiową (moja lazania się trochę przypiekła, bo przegapiłam moment przykrycia ). Podawaj gorące.

Smacznego !


3 komentarze:

Katarzyna Kozubowska pisze...

Poproszę na obiac, wygląda bardzo apetycznie :)
Leczo też bym zjadła, ale narobiłaś smaka :)

http://www.katarzynagotuje.blogspot.com

Kamciss pisze...

Takiej samej warzywnej jeszcze nigdy nie jadłam,ale z pewnością się skuszę :>

Anonimowy pisze...

Zrobiłam już drugi raz i na pewno zagości na stałe w moim domowym menu. Dałam 150 g kiełbasy i zrezygnowałam z wierzchniej warstwy płatów makaronowych. Za pierwszym razem po wyjęciu były zupełnie surowe i nie mam pojęcia czemu. Tym razem dałam tylko na spód, a potem jeszcze jedną warstwę między sos i tak włożyłam do piekarnika. Po wyjęciu posypałam odrobinę parmezanem.Pycha! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...