3 maja 2014

Tarta wytrawna z cukinią i serem pleśniowym


Bardzo lubię cukinię. Najlepsza jest w leczo. Jednak ostatnio upycham ją gdzie się da. Bardzo często piekę ją razem z mięsem. Kroję na grube plastry doprawiam ulubionymi przyprawami, spryskuję oliwą i piekę. Jest wspaniała. Jako dodatek do makaronów, wspomnianego mięsa czy sałatek.
Tarta serowa z cukinią też jest świetna. Chrupiąca i wytrawna. Smakuje wspaniale :)


Opakowanie ciasta francuskiego
250 g sera twarogowego
200 ml śmietany 30 % lub 18 %
2 łyżki posiekanej cebuli
1 jajko
sól
pieprz

1 cukinia pokrojona w cienkie plasterki
ok 50 g sera pleśniowego niebieskiego np: dor blue lub lazur
szczypta: papryki
                                  suszonego czosnku
                 oregano
                pieprzu
                   tymianku
          soli
 oliwa z oliwek

Formę na tartę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Wyłożyć ciastem i po nakłuwać widelcem.

Przygotować masę serową: wymieszać ser, śmietanę, cebulę i jajko. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

Przygotowaną masę wylać na ciasto, wyrównać.

Ułożyć pokrojoną cukinię, pokruszony ser i posypać przyprawami.
Skropić oliwą i piec w temperaturze 180 stopni C. ok 50 minut.

Po upieczeniu wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. 
Po ok 40 minut wyciągnąć tartę z pieca i odczekać aż całkowicie zastygnie.

Smacznego !



4 komentarze:

Unknown pisze...

Asiu, już Ci to pisałam,ale napiszę jeszcze raz tutaj - tarta jest P Y S Z N A !!!

asia white kitchen pisze...

Beatko bardzo, bardzo mi miło. Smacznego! Całusy :)

Anonimowy pisze...

A czy można zrobić na klasycznym cieście?

asia white kitchen pisze...

tzn? np na kruchym jak najbardziej :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...