2 października 2012

Jak dobrze wstać skoro świt...



 

Już pachnie intensywnie jesienią, pachną palone liście. Wilgotne powietrze wkrada się do domu. Rankiem robię dla rodziny jajecznicę. Parzę herbatę w dzbanku. Robię kanapki do szkoły i do pracy. To już październik  jak to możliwe? Przed chwilą był lipiec. To nie możliwe że to już październik. A jednak. Wszystko jakoś tak nabrało znowu swojego rytmu. Ranki, śniadania, szkoła, praca, praca, praca, szkoła, lekcje. Lubię jesień, ale nie lubię zimna. Tęsknie za ciepłem, tęsknie za Włochami. Za długimi, niekończącymi się letnimi wieczorami.
Jesienią wracam z pracy i świat już śpi. Nie ma słońca, nie ma ciepła i nie ma światła.
Wieczorem w domu zapalam świece, okrywam się szalem i snuję plany na święta. Tylko święta są w stanie mnie rozgrzać. 
Ale puki co zamykam w słoikach drobinki lata. Robię po jednym, po dwa słoiczki konfitur, dżemów i nalewkę. 

Rankiem jest najlepsze światło, chcę zrobić kilka zdjęć, ale czasem ktoś mi wchodzi w kadr :) 


Faszerowane jajka


Faszerowane jajka to chyba już klasyka polskiego stołu. Uwielbiam. Można wymyślać dowolne zestawienia.
Jajka z pieczarkami, jajka z awokado  z chrzanem, z serem. Kreacja kulinarna nie ograniczona. Tutaj są dwa różne nadzienia. Z wędzonym łososiem i z tuńczykiem.


Jajka faszerowane z wędzonym łososiem
3 jajka ugotowane na twardo
100 g wędzonego łososia
pieprz
sól
1,5 łyżki majonezu
1 łyżeczka chrzanu
1 łyżeczka śmietany
odrobina soku z cytryny
Ugotowane jajka obierz i przekrój na dwie równe części. Z każdej połówki wydrąż delikatnie żółtko.
Wszystkie składniki zmieszaj za pomocą blendera na gładką pastę. Gotową pastą napełnij połówki jajek.


Jajka faszerowane z tuńczykiem
3 jajka ugotowane na twardo
100 g tuńczyka w oleju
pieprz
sól
2 łyżki majonezu
odrobina soku z cytryny
1/4 cebulki pokrojona na drobną kostkę
Podobnie jak w przypadku poprzednich jajek, obierz i przekrój na dwie równe części. Wyciągnij żółtka.
W blenderze zmiksuj wszystkie składniki na pastę. Każdą połówkę jajka napełnij farszem.

Do dekoracji jajek możesz użyć posiekanej zieleniny.
Smacznego !

17 komentarzy:

Zielaczek pisze...

Ale masz pięknego kota :). A jajka faszerowane uwielbiam!

asia white kitchen pisze...

Dziękuję :)

Maggie pisze...

Zakochalam sie w twoim kocie! Rosyjski niebieski? :)

asia white kitchen pisze...

Maggie :) Uśmiecham się do Ciebie. Tak Rosyjski niebieski. Jak chcesz, mogę dać Ci namiar do hodowli:)

whiness pisze...

Twój kot mnie urzeka :) Rosyjskie niebieskie to jedne z moich ulubionych

Maggie pisze...

Asiu, ja juz mam dwa koty, a jeden z nich to wlasnie rosyjski niebieski :) Mam ogromna slabosc do ruskow, sa wspaniale, takie dostojne i pelne prawdziwie kociej gracji. Druga kota jest bengalska i usposobieniem bardziej przypomina mocno glupawego psa (co wcale nie znaczy, ze jej nie kocham :))
A namiary mozesz podac i tak, chocby po to, bym mogla sobie obejrzec galerie kotow na stronie hodowli :)

asia white kitchen pisze...

Chyba Cię przebije :) bo to zaledwie część inwentarza. Jeszcze jest Golden Retriever, i dwa Owczarki Niemieckie. Najbardziej rozpieszczonym i zwariowanym członkiem naszej rodziny jest Golden. A strona z hodowlą to tu : http://www.borusja.pl/

Anonimowy pisze...

też nie lubię zimna i pluchy... jesienią fajne są chyba tylko śliwki i dynia... a zimą to nic nie jest fajne... dlatego kiedy ja otulam się kocem, marzę nie o świętach, ale o tropikach :) Pozdrawiam. Ania-czewa

olć pisze...

piękniuch! :)

Maggie pisze...

Zawsze chcialam miec duzego psa; w moim domu rodzinnym mielismy dwa psiaki, ale oba raczej "kanapowe". Moze kiedys, kiedy bede miala wiecej czasu i miejsca... Na razie marze o kolejnym kocie :)
A ta hodowla to chyba jedna z bardziej znanych w Polsce. Wszystkie ich koty sa naprawde piekne!

Ola pisze...

wymiękłam...

La Lolla pisze...

kot przepiękny, reszta smakołyków też rzecz jasna, ale ten kot... dołączyłam do Niego;p

pozdrawiam

asiathinksthings.com pisze...

cudny kiciuś :) ale jedzonko też obłędne :)

gin pisze...

Ja mam jednego malutkiego pieska, i choć chciałabym coś więcej, to nie mogę (tutaj nawet jej oficjalnie nie mogę trzymać, ale że nikt się nie skarży, to właściciel przymknął oko). A faszerowane jajka wprost uwielbiam :)

Unknown pisze...

jaki piekny kot :) cudowny po prostu!

Ewelina Majdak pisze...

Śliczna Kota :)

asia white kitchen pisze...

Dziękuję Polko :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...