Wrzucasz na wrzątek garść ulubionego makaronu, dokładasz co lubisz i tadaaam :)
Wystarczy kilka składników z kuchennej szafki i lodówki.
Makaron ugotowany al dente
ok 200 g kiełbasy pepperoni (jeśli nie masz pepperoni, może być inna zwykła kiełbasa lub wędzony boczek, wtedy dodaj odrobinę sproszkowanej papryczki chilli)
1 mały kalafior ugotowany al dente
2 ząbki czosnki
1 cebula pokrojona w kostkę
1 puszka pomidorów
chlust oliwy z oliwek
kilka kropel tabasco
1/2 papryki czerwonej
kilka liści bazylii
odrobina parmezanu
sól
pieprz
W rondelki rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną kiełbasę, dodaj czosnek, cebule i paprykę. Wszystko podsmaż tak, aby cebula była szklista (nie przypalona). Wlej pomidory, dodaj sól, pieprz, tabasco. Na koniec wrzuć ugotowany kalafior. Wszystko razem przez chwilę gotuj na małym ogniu. Na koniec wrzuć ugotowany makaron. Posyp wiórkami parmezanu i listkami bazylii. Na koniec skrop lekko oliwą z oliwek.
Smacznego!
A dla leniwych proponuję inne makarony: Klik
4 komentarze:
Super pomysł! Wypróbuję:)
Faktycznie makaron to świetna alternatywa, gdy nie mamy ochoty na gotowanie. Szybko można zrobić cos pysznego:)
choruję i dzisiaj ani trochę nie chce mi się gotować. zjadłabym makaron z jakimś pysznym dodatkiem
Asiejko, życzę Ci szybkiego powrotu do zdrowia :)
Prześlij komentarz