4 października 2012

Konfitur czas. Figa, śliwka, winogrona, imbir i Porto



Dżem z fig, śliwek i winogron z dodatkiem Porto
Przepis pochodzi z bloga http://table-table.blogspot.com/

700 g śliwek (najlepiej węgierek)
300 g czerwonych winogron bez pestek
8 świeżych fig
100 g cukru waniliowego domowego ( przepis tutaj)  lub zwykłego waniliowego cukru ze sklepu
100 g cukru ciemnego Melasa
1 pełna łyżka przyprawy korzennej, lub wymieszaj w równych proporcjach cynamon, czarny pieprz, kardamon, goździki, imbir i gałka muszkatołowa
ok 2,3 cm kawałka świeżego imbiru (obrany i starty na tarce)
sok z jednej cytryny
skórka otarta z jednej cytryny
150 ml Porto
2 łyżki octu Balsamico figowego



Owoce umyj i obierz z ogonków. Ze śliwek wyciągnij pestki. Śliwki, winogrona i figi pokrój na cząstki (nie zbyt drobno) Zasyp cukrem waniliowym i odstaw na noc w chłodne, ciemne miejsce.
Na drugi dzień połącz owoce z melasą, imbirem i wszystkimi przyprawami. Wlej sok z cytryny i wrzuć skórkę cytrynową. Smaż wszystko na minimalnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Dżem musi się smażyć tak długo aż nabierze odpowiedniej konsystencji. Gdy dżem zgęstnieje dodaj ocet Balsamico i Porto. Gotuj jeszcze chwilę aby alkohol odparował.
Przełóż gorący dżem do czystych słoiczków i zakręć. Odwróć do góry dnem.
Smacznego!
Dzięki Polko za małe konsultacje :)

8 komentarzy:

Dusia pisze...

doskonały dobór składników

asiawhitekitchen pisze...

Dzięki Dusiu :)

Jo pisze...

idealne połączenie :)

asieja pisze...

ukochane figi! u mnie nigdy nie trafiłyby do słoika z bardzo prostego powodu - nie zdążyłyby. zawsze zjadam je na surowo, najlepiej kilka na raz :-)))

Zielaczek pisze...

Cudowne połączenie :)

asiawhitekitchen pisze...

Bardzo lubię takie korzenne smaki, zwłaszcza o tej porze roku :)

Beatrice pisze...

Połaczenie genialne! gdy tylko dostanę większą ilość fig też zrobię :)

Weronika Król pisze...

Bardzo wyrafinowane smaki : )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...