Na 99 % przypadków, na pytanie w sklepie o cukier wanilinowy, sprzedawca nie będzie wiedział o co chodzi, natomiast jeśli zapytasz o cukier waniliowy sprzedawca poda Ci torebkę z tym pierwszym.
Rozumiecie coś z tego? Ja też nie?
Przyrządzany jest z cukru buraczanego łączonego z laskami wanilii lub z ekstraktem wanilii. Poza Europą jest kosztowny i trudny do nabycia. Łatwy do sporządzenia w warunkach domowych – wystarczy zmieszać cukier mielony z laskami (torebkami) wanilii i pozostawić przez kilka tygodni.
Jako tańszy zamiennik stosowany jest cukier wanilinowy , o nieco uboższym aromacie ze względu na obecność tylko jednej, zazwyczaj syntetycznie uzyskiwanej substancji (waniliny lub etylowaniliny)
Cukier waniliowy-domowy
2 szklanki cukru ( ok 400 g)
2 laski wanilii
Odetnij końcówki laski, przetnij ją wzdłuż, rozchyl i wydłub nożem nasionka ze środka wanilii. Nasionka oraz pokrojoną skórkę wanilii dodaj do słoiczka z cukrem. Słoiczek zamknij i schowaj w zaciemnione miejsce na ok 2 tygodnie.
Smacznego!
* Wikipedia
3 komentarze:
najlepszy i jaki esencjonalny
Asiu, czy cukier musi być drobny, jak do wypieków, czy zwykły też pasuje?
Pozdrawiam!
PS.Trafiłam na Twój blog przypadkowo, ale za to cieszę się niezmiernie, że w ogóle tu dotarłam:) Przepisy i zdjęcia - fantastyczne:)
Serdecznie Cię witam Misia :) Dziękuje za komplementa. A cukier może być zwykły. Ja użyłam zwykłego, ale myślę że jeżeli użyjesz drobnego do wypieków, też będzie dobrze. Ja osobiście wolę zwykły, lubię jak mi chrupie coś pod zębami :) Serdecznie pozdrawiam.
Prześlij komentarz