4 lutego 2014

Strucla z serem, śliwkami i dżemem truskawkowym


 Niekończące się i bezsenne wieczory zimowe, sprzyjają wymyślaniu i realizowaniu różnych fajnych wypieków.  Bo pachnie, bo cieplej i w ogóle bo lubię. Długi opis nie świadczy o trudności tego wypieku. Tak naprawdę jest bardzo łatwy. Wystarczy wyrobić ciasto odstawić do wyrośnięcia, rozwałkować, ułożyć jakieś pyszne nadzienie, zawinąć i upiec. Strucla jest przepyszna !


Rozczyn
20 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
100 ml ciepłego mleka (niegorącego ! )
1 łyżka mąki

Drożdże wymieszaj z cukrem aż się rozpuszczą. Dodaj mleko i mąkę. Wymieszaj dokładnie. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut aż drożdże zaczną pracować (pienić się).

Ciasto
cały rozczyn
500 g mąki
200 ml ciepłego mleka ( niegorącego ! )
150 g cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżki rozpuszczonego, przestudzonego masła
1 jajko
1 żółtko

Mąkę przesiej przez sito. Dodaj mleko cukier, ekstrakt waniliowy, masło, jajko i żółtko. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem końcówką hakową na średnik obrotach lub ręcznie. Ciasto wyrabiaj kilka minut aż będzie sprężyste i miękkie. Nie może być za twarde. Gdy będzie za rzadkie dodaj odrobinę mąki a gdy będzie na twarde dodaj ciepłe mleko. Uformuj kulę i pozostaw w misce przykrytej folią spożywczą. Odstaw w ciepłe miejsce na ok 60-90 minut. Ciasto podwoi swoja objętość.

Nadzienie
200 g serka twarogowego zmielonego
1 łyżka cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
300-400 g śliwek zamrożonych (jeśli taki używasz nie rozmrażaj ich przed pieczeniem ) lub świeżych bez pestek.
300 g dżemu truskawkowego lub innego

Dodatkowo
1 białko
2 łyżki mleka
odrobina grubego cukru do posypania

Przygotuj ser: twarożek wymieszaj z cukrem jajkiem i ekstraktem waniliowym. Będzie dość rzadkie ale to nic, takie ma być.

Rozgrzej piekarnik na 180-190 stopni Celsjusza (bez termoobiegu)

Wyrośnięte ciasto wyrzuć na blat kuchenny i wbij energicznie pięść w sam jego środek. Wyrabiaj chwilę i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok: 40 cm x 35 cm. Rozwałkowany placek posmaruj serem tak aby zostawić marginesy o szerokości 5 cm z każdej strony. Ułóż śliwki i dżem. Zwiń delikatnie struclę w rulon tak jak makowiec. Przełóż na blachę i zrób nacięcia w poprzek strucli. Nacięcia maja być co 2-2,5 cm.
Na koniec posmaruj białkiem wymieszanym z mlekiem i posyp cukrem.
Piecz ok 20-30 minut aż nabierze złotobrązowego koloru.
Smacznego !

3 komentarze:

Kulinarne Inspiracje pisze...

wygląda pysznie :)

Justyna Żak pisze...

pysznie wygląda, bardzo lubię drożdżowe ciasto:D

Monika pisze...

Dziś już w piekarniku siedzi ciasto cynamonowe, ale następna będzie strucla!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...