5 czerwca 2012

Lasagne


Lasagne warzywno-mięsna z sosem beszamelowym

Składniki

Farsz
ok 1/2 kg mięsa mielonego np: karkówki 
1 marchewka
1 pietruszka w korzeniu
1/2 małego selera
1 mała cebula cebula
1 puszka pomidorów najlepiej pokrojonych
1 łyżka koncentratu pomidorowego
250 ml wody
1/2 łyżki soli
pieprz
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2,3 ząbki czosnku
1/2 szklanki czerwonego wina
garść świeżej bazylii
ok 15-20 dkg sera startego na tarce (może być Mozzarella do pizzy lub Parmezan, a jeśli nie masz, to zwykły żółty typu Gouda też będzie super)

sos beszamelowy
ok 70 g masła dobrej jakości
łyżka mąki
1 szklanka mleka
szczypta startej gałki muszkatołowej
sól, pieprz

1 paczka makaronu w płatach do Lasagne

do przygotowania Lasagne będzie potrzebne naczynie żaroodporne, a jeśli nie masz takiego może być zwykła blaszka do pieczenia ciasta

Oto jak zrobić:
zetrzyj warzywa na grubej tarce: marchew, pietruszka, seler, cebulę pokrój w kostkę, weź dużą patelnię i rozgrzej łyżkę masła. Wrzuć cebulę, marchew, pietruszkę i seler, podlej odrobiną wody.
 Przykryj pokrywką. Warzywa należy dusić ok 6-7 minut, dodaj zmielone mięso, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię.
Wymieszaj wszystko, wlej wino- przez chwilę smaż (alkohol wyparuje, a aromat wina zostanie) na koniec dodaj pomidory w puszcze i koncentrat pomidorowy, przykryj pokrywką. Sos musi się dusić ok 20 min na bardzo małym ogniu. Jeśli będzie przywierał, dolej wody lub bulionu, dopraw do smaku.

w osobnym garnku przygotuj sos beszamelowy
rozpuść masło
dodaj mąkę-dobrze wymieszaj aby powstało coś w rodzaju zasmażki
dolej mleka -mieszaj tak długo aż znikną wszystkie krupki
dopraw solą pieprzem i gałką muszkatołową
sos pod koniec gotowania zgęstnieje (powinien przypominać konsystencję budyniu)

W naczyniu układamy w kolejności warstwami: makaron (nie gotuj makaronu musi być surowy) , sos beszamelowy,sos mięsny i znowu makaron, beszamel, mięso, na samym wierzchu ułóż warstwę makaronu posmaruj resztą beszamelu i posyp obficie serem. Posyp suszoną bazylią lub oregano, skrop oliwą.
Wstaw do piekarnika na ok 40 minut i piecz w temperaturze 180 st. C

Smacznego!

3 komentarze:

Aleglodomorek pisze...

już kilka miesięcy temu zakupiłam makaron do lasagne, ale jakoś nie mogę się zabrać za jej przygotowanie. Musze przyznać, że narobiłaś mi smaka.

Madleine pisze...

robilam lasagne w niedziele :) pycha!

asia white kitchen pisze...

Bardzo się cieszę, i życzę powodzenia =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...