Bułki pszenno-żytnie z ziarnami
składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej
1,5 łyżeczki drożdży instant lub 10g zwykłych
2 łyżki oliwy lub oleju
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody
garść mieszanki ziaren słonecznika, dyni i orzeszków Pini
jak zrobić:
droższe wymieszaj z łyżką ciepłej wody
w misce wymieszaj mąkę z solą , dodaj drożdże, wodę i olej ciągle mieszając.
Zagnieć ciasto, obsyp mąką i odstaw w misce na 40 minut przykrywając ściereczką.
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Uformuj bułeczki i obtocz w ziarnach. Ułóż na blasze i ponownie przykryj ściereczką. Odstaw na ok 40 minut.
Po wyrośnięciu wstaw bułki do piekarnika na ok 15-20 minut.
Najlepiej smakują po wystygnięciu.
Smacznego!
2 komentarze:
świetne zdjęcia!
Dzięki :)
Prześlij komentarz