składniki:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej z 3 zbóż (ja miałam mąkę z Lubelli)
1 szklanka wody
10g świeżych drożdży (lub łyżeczka drożdży instant )
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
garść pestek słonecznika
jak zrobić:
w małym naczyniu wymieszaj drożdże z łyżką wody.
Mąkę wymieszaj z solą i rozrobionymi drożdżami, dodaj oliwę, wodę i słonecznik, jednoczenie mieszając. Zagnieć ciasto. Przełóż do miski, posmaruj olejem wierzch, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu na ok. 30-40 minut.
Z wyrośniętego ciasta uformuj bułki tak jak chcesz. Na blasze rozwiń pergamin i poukładaj je. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na jakieś 40 minut
Piekarnik rozgrzej do 220 st.C
Wyrośnięte bułki wstaw do piekarnika na ok. 15-20 min. Pod koniec pieczenia zmniejsz temperaturę do 180 st.C
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz