28 maja 2012

Tarta z gruszką i serem pleśniowym


Składniki:
paczka gotowego ciasta francuskiego
2 gruszki obrane i pokrojone w ósemki
1 ser pleśniowy
250 ml śmietany 18%
1 jajko
słonecznik
sól pieprz
garść kminku
naczynie do pieczenia o średnicy 25-30 cm

Oto jak zrobić:
wysmaruj naczynie masłem w którym będziesz piec tartę, rozwiń ciasto i ułóż w naczyniu tak, aby przylegało do dna i ścianek, po nakłuwaj widelcem ciasto, ułóż gruszki, posyp pokruszonym serem owoce.
Śmietanę wymieszaj z całym jajkiem, zalej nią ułożone owoce i ser, posyp kminkiem, słonecznikiem, dopraw solą i pieprzem. Całość możesz przybrać pozostałym ciastem.
Wstaw do piekarnika - 180 st. , ok 50 min pieczenia.
Smacznego!

Pomysł na tartę pochodzi z bloga http://whiteplate.blogspot.com/

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Gruszka i ser pleśniowy :D idealnie połączenie :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...