Najprostszy sposób na szybki obiad ze szparagami. Polędwica to bardzo delikatne mięso, więc nie wymaga długiej obróbki termicznej. Wystarczy chwila i obiad gotowy.
Tagliatelle ze szparagami i polędwica
Składniki:
ok. 200 g makaron tagliatelle (może być inny np spaghetti)
pęczek zielonych szparagów
1 łyżka klarowanego masła lub oleju
1 mała polędwica wieprzowa
sól
pieprz
szczypta czarnuszki
szczypta majeranku
1 mała cebula
1 płaska łyżka mąki
200 ml wody (woda w której gotował się makaron)
chlust (50-100ml) białego wytrawnego wina
150 ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w słonej wodzie wg instrukcji.
Szparagi myjemy i obcinamy twarde końcówki. W połowie gotowania makaronu wrzucamy do niego szparagi.
Mięso kroimy na grube plastry o grubości ok 2,5 cm. Rozbijamy i doprawiamy przyprawami. Smażymy z obu stron na rozgrzanym maśle. Z każdej strony ok. 15 sekund. Przekładamy podsmażone mięso do małego rondelka i przykrywamy pokrywką. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i mąkę. Dolewamy wodę. Gotujemy chwilę i przekładamy do rondelka. Ponownie, na patelnie wlewamy wino i odparowujemy alkohol. Przelewamy do mięsa. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu ok 15 minut pod przykryciem. Pod koniec gotowania dolewamy śmietankę.
Gdy makaron i szparagi są już ugotowane odlewamy wodę. Makaron mieszamy z sosem i podajemy z mięsem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz