19 maja 2015

Florentynki


Gdy człowiek jest zabiegany i zamyślony, to często można popełnić błąd. Np wjeżdżając na skrzyżowanie, gdzie pierwszeństwo ma nadjeżdżający z prawej strony. Była lekka stłuczka, rozbity zderzak i wygięte koło. Na szczęście nic nikomu się nie stało. Na szczęście Pan, który miał pierwszeństwo był życzliwy i spokojny jak mnich. Na szczęście nikomu nic się nie stało, było tylko trochę strachu a strach jak wiadomo ma wielkie oczy. Jestem pełna nadziei że są w tym Świętym Mieście życzliwi ludzie, którzy nie krzyczą i nie pokazują środkowego palca widząc kobietę za kierownicą, która próbuje uciec ze skrzyżowania gdzie nie ma pierwszeństwa . Wiem, trochę się "zamotałam", ale takie poplątane mam ostatnio życie. Czekam na wakacje i na śliwki węgierki. Już chcę robić konfitury i gotować młode ziemniaki z koperkiem :)


Przepis pochodzi z tej strony

Florentynki

Ciasto:
240 gr mąki
160 gr masła  
75 gr cukru pudru  
żółtka
1 łyżka śmietanki 30%
 powidło truskawkowe, śliwkowe lub dżem morelowy (opcjonalnie)

Siekamy mąkę z masłem i dodajemy resztę składników. Zagniatamy ciasto, zawijamy i chowamy do lodówki na 30 minut. Blachę wykładamy papierem do wypieków i wylepiamy ciastem. Nakłuwamy i wstawiamy do pieca rozgrzanego do 170 st.C. z termoobiegiem. Pieczemy ok 10-12 minut.

Ciepłe ciasto smarujemy dżemem. 

Masa:
70 gr masła
60 gr cukru
140 płatków migdałowych
3 spore łyżki miodu
50 ml śmietanki 30% 

Na patelni lub rondelku (najlepiej z nieprzywierającym dnem) rozpuszczamy masło i dodajemy resztę składników czyli cukier i miód. Gdy wszystko się rozpuści dolewamy śmietankę a na koniec dodajemy płatki migdałowe.  Mieszamy całość ok 5 minut. 

Gotową masę rozsmarowujemy na kruchym cieście pokrytym dżemem. Wstawiamy całość do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 10 minut w 160-170 stopni C z termoobiegiem. 
Gdy ciasto jest upieczone wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kilka minut i kroimy ciepłe na dowolne kształty np na prostokąty. 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...