Zaczynam wdrażać się w wiosenno letni czas. To bardzo przyjemne uczucie, kiedy mogę posadzić kolejne kwiaty, pomidory czy szczypiorek. Kupiliśmy nowego grilla i już nie mogę się doczekać kiedy go wypróbujemy.
Po dłuższej przerwie "tutaj" zaczynam doceniać przyjemność blogowania i już mi tego brakuje. Mam mnóstwo pomysłów i nieopublikowanych przepisów, których nie miałam czasu zredagować.
Początek roku był dla mnie bardzo intensywny prywatnie i martwy kulinarnie. Niestety tak czasami jest. Zauważyłam jednak, że moje zamiłowanie do kucharzenia totalnie mnie odstresowuje. Przy garach potrafię się całkowicie zresetować. Nie wiem jak to działa, ale kiedy kończę pracę w kuchni jestem zrelaksowana i po prostu zadowolona :)
Ciasta bananowe to bardzo łatwe w przygotowaniu wypieki. Są idealne na niespodziewane wizyty gości. Wystarczy mieć tylko dojrzałe banany, które zalegają nam od jakiegoś czasu.
Ciasto bananowe z bakaliami i czekoladą
Składniki:
175 g masła
175 g cukru trzcinowego
100 g mieszanki bakaliowej
3 jajka
175 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 dojrzałe banany
2,3 łyżki cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g czekolady mlecznej (pokrojonej w kostkę)
szczypta cukru do posypania
50 g zimnego masła
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 170 st. Celsjusza. Wymieszaj masło z cukrem i cukrem waniliowym. Do utartego masła z cukrem powoli dodawaj jajka cały czas miksując. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, czekoladę, 2 banany pokrojone w drobną kostkę i bakalie. Wszystko wymieszaj i przełóż do keksówki wysmarowanej masłem. Na wierzchu ułóż pokrojonego w plastry banana. Ułóż plasterki zimnego masła. Oprósz wierzch cukrem i wstaw do piekarnika. Ciasto należy piec 60-70 minut. Jeśli zacznie ciemnieć w trakcie pieczenia przykryj wierzch folią aluminiową.
Na koniec zrób próbę z patyczkiem i wyciągnij ciasto z piekarnika. Zaczekaj aż wystygnie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz