10 maja 2015

Ciasto z boczkiem, fetą i suszonymi śliwkami


Czasem lubię poeksperymentować i albo się udaje albo nie. Dziś się udało.  Ten wypiek jest zrobiony na bazie przepisu ciasta z kiełbasą
Inne niż wszystkie, bez cukru, wytrawne. To właściwie taki chlebek z dodatkami. Świetnie pasuje z pomidorem albo jajecznicą. Jest po prostu pyszne.

Ciasto z boczkiem, fetą i suszonymi śliwkami

Składniki:
4 jajka
1 płaska łyżeczka soli
100 ml mleka
150 ml oliwy lub oleju rzepakowego
50 ml serka homogenizowanego naturalnego
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g wędzonego boczku
połowa małej cebuli
100 g sera feta 
garść suszonych śliwek pokrojonych kostkę
szczypta oregano

Sposób wykonania:
Boczek i cebulę pokrój w kosteczkę. Podsmaż na patelni, najpierw boczek i cebulę. Odstaw na bok aby delikatnie przestygło.
Jajka ubij na puszystą masę, dodaj sól, mleko, oliwę i serek homogenizowany. Wszystko dokładnie wymieszaj. W drugiej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, podsmażony boczek z cebulką, śliwki i fetę.
Do masy jajecznej dodawaj stopniowo masę mączną i wymieszaj wszystko tylko do połączenia składników.
Przelej ciasto do formy i piecz ok 60 minut do "suchego patyczka". Pozostaw ciasto w formie do wystygnięcia. 

Smacznego !

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...