28 kwietnia 2016

Murzynek ze śliwkami


Ocaliłam jeden kawałeczek bo zniknęło zanim wystygło. Wieczorem upiekłam i poszłam spać. Rano nie było pół brytfanki ;)

Murzynek ze śliwkami
Firemka prostokątna 25x15 cm
Składniki: ( źródło przepisu "przy kuchennym stole" z małymi modyfikacjami)

200 g masła
200 g cukru
1 cukier z prawdziwą wanilią
3 łyżki kakao dobrej jakości
3 łyżki oleju
1/3 szklanki wody
szczypta soli
1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
otarta skórka z pomarańczy
5 jaj
2 szklani mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok 500 g śliwek (mogą być zamrożone)

Sposób przygotowania:

W małym rondelku rozpuścić masło z cukrem, cukrem waniliowym, kakaem, olejem, wodą, solą, przyprawą do piernika i skórką z pomarańczy. Gdy wszystko się rozpuści odstaw garnek do całkowitego przestygnięcia.

Jajka oddzielić żółta od białek. Żółtka ubić i nie przerywając ucierania dodawać po łyżce masę kakaową. Następnie  wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Ubić białka na sztywno. Dodać ubite białka do masy i delikatnie wymieszać.
Całość przelać do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Na wierzchu ułożyć śliwki, skórką do dołu.
Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok 50-60 minut. Jeśli jednak używasz mrożonych śliwek czas pieczenia się wydłuży nawet do 1,5 godziny. Pieczemy do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z pieca i odczekać do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego :)

2 komentarze:

Unknown pisze...

czekolada i śliwki to obłędne połączenie, pycha!

gin pisze...

Wcale się nie dziwię, że tylu chętnych się znalazło :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...