29 marca 2016

Rolada szpinakowa


Rolada szpinakowa jest wspaniałą przekąską, która jest bardzo lekka i pyszna. Wbrew pozorom jest łatwa do przygotowania i nie taka pracochłonna. Można spotkać różne jej wersje w internecie. Ja swoją zmodyfikowałam na własne potrzeby smakowe. Można dodać do niej ugotowaną marchewkę, która wygląda jak wędzony łosoś. Jeśli ktoś nie lubi ryb to w ogóle można zrezygnować z łososia i dodać samą marchewkę.

Rolada szpinakowa

Składniki na ciasto
300 g szpinaku mrożonego lub 150 g świeżego
jajka 3 szt
sól, pieprz
czosnek 2-3 ząbki
łyżka masła

Nadzienie:
1 opakowanie dobrego sera Feta tj ok 150 g
ser twarożkowy wiejski z Wielunia (może być inny) 250 g
2 ząbki czosnku
łosoś wędzony kilka plastrów ok 150 g
1 łyżka zielonego koperku
otarta skórka z 1 cytryny
dwie duże łyżki oliwy
1 łyżka chrzanu
pieprz i odrobina soli ale nie za dużo bo feta i łosoś są słone

Sposób przygotowania
Na patelni rozpuścić masło. Wrzucić zamrożony jeszcze szpinak i smażysz do momentu aż się rozmrozi. Dodać rozgnieciony czosnek, sól i pieprz. Smażyć, mieszając co jakiś czas aż odparuje woda.
Po usmażeniu szpinaku odstawić do wystygnięcia.

Włączyć piekarnik, opcja góra dół na 180 stopni Celsjusza (bez termoobiegu)
Jak już wystygnie szpinak dodać 3 żółtka-wymieszać. Całość dokładnie zblendować aż powstanie gładka masa.

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno.
W tym czasie piekarnik już się rozgrzał, więc blachę, która jest w piekarniku wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze rozlać zielone ciasto i uformować w prostokąt o wymiarach 40x30 cm (około) Wstawić do piekarnika i piec ok 15 minut  do "suchego patyczka"

Gdy ciasto będzie się piekło zrobisz nadzienie. Wymieszać sery z rozgniecionym czosnkiem, pokrojonym koperkiem, skórką z cytryny, oliwą, chrzanem, pieprzem i solą (opcjonalnie).
Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika.

Na blacie rozwinąć folię aluminiową duży kawałek. Na niej rozwinąć taki sam duży kawałek folii spożywczej. Na te folie przełożyć upieczone ciasto papierem do góry.
Papier delikatnie odkleić.
Ciasto wysmarować nadzieniem jak naleśniki. Ułożyć kawałki wędzonego łososia.
Zwinąć całość w roladę (tak jak sushi) a następnie dość ściśle w folię. Odstawiasz do lodówki na ok 2 godziny żeby dobrze zastygła.
Potem odwinąć i pokroić w grube plastry. Ułożyć na ładnym półmisku.

Smacznego :-)


1 komentarz:

Ania W pisze...

Pięknie Ci się udała ASIU, bo ciasto takie cieniutkie. Wygląda mega apetycznie... Ja bardzo lubię i rónież polecam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...