Intensywne przedwiośnie...i dobrze, szybciej zleci czas oczekiwania na wiosnę. Już bardzo czekam na wiosnę i lato. Jestem z tych dziewczyn, której ciągle jest zimno.
W domu pijemy dużo herbaty, jemy dużo ryb, śledzi i warzyw. Najlepsze zimą są mrożonki. Wystarczy do tego jakiś fajny makaron i obiad gotowy. W pizzy natomiast wyspecjalizował się mój Mąż. Nie ma sobie równych. Robi najlepszą pizzę na świecie. Smaży też najlepiej ryby i robi najlepsze śniadania :) Jemy mało ciast i słodyczy, no może oprócz czekolady.
Dawno nie było sernika, takiego klasycznego na kruchym spodzie. Może jakaś propozycja na Wielkanoc. Prosty, szybki sernik z brzoskwiniami i pyszną, chrupiącą kruszonką. Zapraszam :-)
Sernik z brzoskwiniami i słodką, chrupiącą kruszonką
Składniki:
Proporcje podaję na tortownicę z odpinanym kołnierzem o średnicy 20-22 cm
ciasto kruche
250 g mąki
125 g zimnego masła
1 jajko
125 g cukru
szczypta soli
masa serowa
600 g sera twarogowego zmielonego dwu lub trzykrotnie (ser może być gotowy z wiaderka np: "Wieluński" lub "Piątnica")
200 g cukru
2 jajka
1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
skórka otarta z jednej cytryny
puszka brzoskwiń
1 łyżka cukru
szczypta soli
ciasto kruche
Masło pokroić na drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć z mąką, jajkiem, cukrem waniliowym, cukrem i solą. Wszystkie składniki szybko zagnieść w kulę. Przekroić na pół. Jedną część ciasta zawinąć w folię i schować do zamrażalnika. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach wprost na dno tortownicy. Rozłożyć równomiernie ciasto ale nie ugniatać. Ma być napuszone.
Brzoskwinie odcedzić i ułożyć owoce na cieście.
Masa serowa
Jajka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym aż uzyskasz puszysty krem. Do masy jajecznej dodawaj ser po łyżce i mieszaj. Na koniec dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj.
Na ułożonych owocach wylej gotową masę serową.
Z zamrażalnika wyciągnąć kruche ciasto i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać masę serową. Wierzch kruszonki oprószyć cukrem i solą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec w tej temperaturze ok 15-20 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec jeszcze ok. 50 minut. Na koniec wyłączyć piekarnik i nie wyciągać sernika z pieca. Uchylić drzwiczki i zostawić sernik w piecu do całkowitego zastygnięcia.
Sernik przechowywać w lodówce. Przed sporzyciem dobrze jest wyciągnąć deser na ok. 20 minut z lodówki.
Smacznego!
2 komentarze:
Słodko, a więc z pewnością pysznie :)
Zjadłabym w ciemno :) Uwielbiam serniki :)
Prześlij komentarz