5 marca 2016

Ważne Dziś jest...muffiny z wiśniami


 Kilka ostatnich miesięcy to nieustająca ciężka praca. Krążę między domem a pracą. Między wsią a lasem. Rzadko zapuszczam się w rejony miasta. Chyba się nawet odzwyczaiłam. Ostatnio nawet nie chodzę do fryzjera, bo szkoda mi czasu. U fryzjera człowiek skazany jest na "gwałcenie czasu" Trzy godziny zmarnowane. Wiesz ile można zrobić rzeczy w trzy godziny? Nieustające remonty. Jeden skończyłam w domu, drugi zaczęłam w pracy. Zawsze coś nowego, zawsze jakaś innowacja, założenie, pomysł, który fajnie jest zrealizować i dopiąć na ostatni guzik. Praca z ludźmi to ciężka orka. Nie ma ludzi punktualnych (czego nie znoszę). Nie zdarzyło mi się, żeby umówił się ze mną fachowiec i był w danym dniu a już o godzinie nie wspomnę.  To jest przekleństwo "fachowców"
Ja jestem bardzo wymagająca wobec siebie i chciałabym, aby ktoś kto się ze mną umawia był chociaż punktualny. Są gorsze problemy. Wiem, wiem, są. Ale to jest jeden z tych problemów, z którymi ja muszę się borykać. Mój czas nie jest z gumy i muszę planować tak, żebym ze wszystkim zdążyła, ale jak ktoś się spóźnia albo nie przyjeżdża na spotkanie ja dostaję furii bo to jest nagminne ostatnio.
Cóż, na tą chwilę ogarnęłam większe "sprawy" i rzadziej umawiam się z "fachowcami" to i mniej się denerwuję ;-)
Bardzo tęsknie za robieniem zdjęć, za redagowaniem przepisów i wymyślaniem potraw.  Stara miłość nie rdzewieję. Wczoraj wieczorem, mimo zmęczenia, postanowiłam że zrobię muffinki z wiśniami i sokiem pomarańczowym.
Polecam je, bo są bardzo łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.



Muffinki z wiśniami i sokiem pomarańczowym

Z podanych składników wychodzi ok 15 szt babeczek

Składniki:
120 g rozpuszczonego masła -przestudzonego
3 jajka
wyciśnięty sok z jednej pomarańczy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
ok 350 g wydrylowanych wiśni (użyłam mrożonych)
200 g mąki pszennej
130 g cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika lub szarlotki
szczypta soli

Sposób przygotowania
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C 
Standardową formę do muffinek wyłożyć papierowymi foremkami.
Mąkę wymieszaj z cukrem, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i solą. 
W drugiej misce wymieszać jajka z rozpuszczonym masłem, ekstraktem waniliowym i sokiem pomarańczowym.  Wlej masę do suchych składników i wymieszaj drewnianą łyżką.
Do masy dodaj wiśnie (w przypadku zamrożonych owoców nie rozmrażaj ich). Foremki na muffiny napełnij do 3/4 wysokości. 
Piec ok 35-40 minut do "suchego patyczka"
Smacznego!


1 komentarz:

Ania W pisze...

Asiu, cudowne te Twoje muffiny:-) Życzę Ci końca remontu i żeby Twój czas trochę się rozciągał lub biegł truchtem...
Każdy z nas miał do czynienia z fachowcami, więc i ja rozumiem Cię dobrze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...