13 września 2015

Tarta z borówkami i jeżynami


Tarty to bardzo wdzięczne ciasta. Wystarczy tylko zagnieść dobre kruche ciasto i do środka wrzucić co mamy pod ręką. Myślę że każdy owoc się sprawdzi. Zwłaszcza teraz kiedy wybór jest niemal nieograniczony. Kiedy idę na bazar, dostaję zawrotu głowy. Jest po prostu wszystko. Sama nie wiem co kupić, bo kupiłabym najchętniej wszystko. O jaka piękna biała kapusta na gołąbki...o pigwa na nalewkę ...o kupię trochę borówki i zrobię do mięsa....oo :)


Tarta z borówkami i jeżynami 

kruche ciasto:
150 g masła
200 g mąki
100 g cukru trzcinowego
2 łyżki śmietany 18%

nadzienie:
200 g borówki amerykańskiej
100 g jeżyn
2 łyżki cukru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

do posmarowania:
odrobina mleka
1 łyżeczka cukru trzcinowego

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Przygotować foremkę do tarty o średnicy 20 cm.
Masło, przesianą mąkę, cukier i śmietanę umieścić w dzieży miksera. Wymieszać mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Można to zrobić też ręcznie.  1/4 części ciasta schować do lodówki a resztą wylepić foremkę. Dno i boki.
Owoce wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Na przygotowaną foremkę z ciastem wysypać owoce. Pozostałe ciasto rozwałkować i wykroić trójkąty. Można oczywiście wyciąć inne kształty lub klasyczne paseczki. Ułożyć ciasto na owocach. Posmarować mlekiem i oprószyć cukrem. Wstawić do piekarnika i piec przez ok 40-45 minut (bez termoobiegu). Gdy tarta przestygnie, można kroić i podawać np z lodami lub bitą śmietaną.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...