12 października 2015

Bułeczki żytnie z suszonymi pomidorkami i oliwkami


Miał być chleb, ale wyszły pyszne bułki. Dodatki mogą być dowolne, tak naprawdę mogą to być małe koktajlowe pomidorki, kapary, plasterki jabłek lub gruszek. Suszone zioła czy świeże listki pietruszki czy lubczyku. Każdy ma swoje ulubione dodatki lub akurat to co ma pod ręką.


Bułeczki żytnie z suszonymi pomidorkami i oliwkami

Składniki ( z podanych proporcji wychodzi ok 14-16 bułeczek)

ok 400 g mąki pszennej
ok 200 g mąki żytniej typ 720
7 g drożdży instant
ok 200 ml ciepłej wody
2 średniej wielkości ugotowane ziemniaki (muszą być przestygnięte i rozgniecione)
1 płaska łyżka soli (najlepiej morskiej)
2 łyżki oliwy (może być olej rzepakowy lub inny)
szczypta czarnuszki
szczypta oregano
szczypta suszonego czosnku

dodatkowo:
1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
oliwki (zielone lub czarne)
suszone pomidory (pokrojone w paski)
kilka plasterków parmezanu
szczypta suszonej bazylii lub lubczyku
oliwa do posmarowania bułeczek (ja użyłam oliwy z suszonych pomidorów)

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i połączyć aż powstanie jednolite ciasto. Konsystencja musi być taka, żeby ciasto odchodziło od ręki. Gdyby było za rzadkie dosypać odrobinkę mąki. Gdyby było za twarde dolać wody. Całość umieścić w misce, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i postawić w ciepłe miejsce. Odstawić ciasto na ok 1 godzinę aż podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto jest wyrośnięte wyrzucić na omączony blat i wyrobić przez chwilę tak aby je odgazować.
Przygotować sobie blachę z wyłożonym papierem do wypieków. Piekarnik rozgrzać do 200-210 stopni Celsjusza.
Z przygotowanego wcześniej ciasta uformować bułeczki wielkości małej pięści i ułożyć je na blasze.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Odczekać ok 20-30 minut.
Gdy bułeczki podrosną posmarować każdą oliwą i ułożyć wszystkie dodatki.
Wstawić bułki do pieca i piec ok 20-30 minut. Bułeczki są gotowe gdy spód pieczywa jest twardy.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...