Bułeczki żytnie z suszonymi pomidorkami i oliwkami
Składniki ( z podanych proporcji wychodzi ok 14-16 bułeczek)
ok 400 g mąki pszennej
ok 200 g mąki żytniej typ 720
7 g drożdży instant
ok 200 ml ciepłej wody
2 średniej wielkości ugotowane ziemniaki (muszą być przestygnięte i rozgniecione)
1 płaska łyżka soli (najlepiej morskiej)
2 łyżki oliwy (może być olej rzepakowy lub inny)
szczypta czarnuszki
szczypta oregano
szczypta suszonego czosnku
dodatkowo:
1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
oliwki (zielone lub czarne)
suszone pomidory (pokrojone w paski)
kilka plasterków parmezanu
szczypta suszonej bazylii lub lubczyku
oliwa do posmarowania bułeczek (ja użyłam oliwy z suszonych pomidorów)
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i połączyć aż powstanie jednolite ciasto. Konsystencja musi być taka, żeby ciasto odchodziło od ręki. Gdyby było za rzadkie dosypać odrobinkę mąki. Gdyby było za twarde dolać wody. Całość umieścić w misce, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i postawić w ciepłe miejsce. Odstawić ciasto na ok 1 godzinę aż podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto jest wyrośnięte wyrzucić na omączony blat i wyrobić przez chwilę tak aby je odgazować.
Przygotować sobie blachę z wyłożonym papierem do wypieków. Piekarnik rozgrzać do 200-210 stopni Celsjusza.
Z przygotowanego wcześniej ciasta uformować bułeczki wielkości małej pięści i ułożyć je na blasze.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Odczekać ok 20-30 minut.
Gdy bułeczki podrosną posmarować każdą oliwą i ułożyć wszystkie dodatki.
Wstawić bułki do pieca i piec ok 20-30 minut. Bułeczki są gotowe gdy spód pieczywa jest twardy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz