23 lipca 2015

Brzoskwinia z chilli i publikacja konfitur w "Dbam o Zdrowie"


Z małą przerwą wracam do świata wirtualnego, nareszcie :) Urlop był bardzo intensywny i wspaniały zarazem. Męczący owszem , bo przejechaliśmy Polskę od północy po samo południe. Jednak takie zmęczenie jest bardzo pozytywne. Po powrocie z wakacji czekała na mnie miła nagroda w postaci publikacji moich przepisów na konfitury. W miesięczniku "Dbam o Zdrowie" znajdziecie cztery propozycje na konfitury. Możecie je znaleźć również na blogu tutajtutaj i tutaj. Są jednak osoby, które wolą wersję papierową. Życzę udanego dżemowania :) 


A tu jeszcze jeden niepublikowany przepis na brzoskwinię z chilli.

Brzoskwinia z chilli

Składniki:
1 kg brzoskwini
sok 1/2 cytryny
skórka z jednej cytryny
4 łyżki brązowego cukru
1 mała papryczka chilli (bez pestek) pokrojona w małe kawałeczki

Sposób przygotowania:
Brzoskwinie umyć i wyciągnąć pestki. Owoce pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka i zasypać cukrem. Gotować kilka minut aż brzoskwinie zmiękną. Zmiksować blenderem. Dodać skórkę i sok z cytryny.  Gotować na małym ogniu ok 40 minut. Na koniec dodać paprykę.
Wymieszać.  Słoiczki umyć i wyparzyć. Do przygotowanych słoików wlać konfiturę. Zakręcić i odwrócić do góry dnem. Nie trzeba już pasteryzować.

Smacznego :)


2 komentarze:

Agnieszka pisze...

Koniecznie muszę spróbować:)

Warmax pisze...

Super, zawsze to osobiste wyróżnienie w czymś, co robimy dobrze. Konfitury niby stare jak świat, ale teraz rzadko kto je robi, więc uczymy się ich na nowo. Może przepisy zainspirowały kogoś do wypróbowania :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...