23 czerwca 2015

Chutney z cukinii, brzoskwini i pomarańczy


 Na białym wykrochmalonym obrusie stoi filiżanka z parującą herbatą a obok malutki talerzyk z kleksem konfitury. Obok kruche ciasteczka, oczywiście domowe :)
To już scenariusz na jesienne wieczory. Mamy lato co prawda zimne, ale owoce już są. Można sobie wymyślać różne konfiguracje i zamykać w słoiczkach te wszystkie pyszności. Jesienią będą jak znalazł.
Jestem konfiturowym łasuchem. Uwielbiam wyjadać łyżeczką prosto ze słoika pachnące słodkie owoce. Lubię gdy w konfiturze można wyczuć strukturę owoca. Nierozgotowane kawałki i ich skórki. Lubię widzieć czarne kropki wanilii i goździków. Fajne są też połączenia warzyw i owoców. Można złamać je czymś pikantnym. Tak jak tu połączyłam cukinię, brzoskwinię i pomarańcze. Kropką nad i jest kolorowy pieprz.



Chutney z cukinii, brzoskwini, pomarańczy z kolorowym pieprzem

Składniki:
800 g cukinii zielonej lub żółtej-umyta i pokrojona
1 kg brzoskwiń-umyta pozbawiona pestek i pokrojona na drobne kawałki
2 pomarańcze
100 g brązowego cukru
2-3 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka cynamonu
kawałek 2 cm świeżego imbiru starty na drobnej tarce
kilka kostek kandyzowanego imbiru-pokrojony na drobne kawałeczki
1/2 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu

Sposób przygotowania:
Cukinię i brzoskwinię wrzucić do garnka, zasypać cukrem. Dodać skórkę z pomarańczy i miąższ. Wlać ocet. Dodać pozostałe składniki: kolendrę, cynamon, świeży i kandyzowany imbir. Na koniec wsypać ziarna pieprzu. Gotować wszystko ok 1 godziny od czasu do czasu mieszając. Słoiczki umyć i wyparzyć. Do przygotowanych słoików wlać gorącą konfiturę. Zakręcić i odwrócić do góry dnem. Nie trzeba już pasteryzować.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...