20 czerwca 2015

Konfitura z truskawek, rabarbaru z nutą pomarańczy i octu balsamicznego


Ostatnio wpadłam w szał dżemowania. Wymyślam różne konfiguracje "nieoczywiste". Tak mi się to spodobało, że wieczorami robię sobie dżem session przy dźwiękach Leszka Możdżera albo Michała Wróblewskiego. Zakupiłam hurtowe ilości owoców i warzyw. Już niebawem podzielę się z Wami innymi ciekawymi przetworami.

Konfitura z truskawek, rabarbaru z nutą pomarańczy i octu balsamicznego  

Składniki:
1200 g truskawek
1000 rabarbaru
450 g cukru (można zmniejszyć jeśli owoce są słodkie)
2 pomarańcze
1 łyżeczka octu balsamicznego

Sposób przygotowania:
Owoce umyć. Truskawki obrać i wrzucić do garnka. Rabarbar obrać i pokroić na drobne kawałki. Zasypać cukrem i gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Pomarańcze wyszorować i zetrzeć skórkę na drobnej tarce (bez białej części). Miąższ wykroić i pokroić podzielić na małe cząstki. Wrzucić do garnka. Gotować wszystko na bardzo małym ogniu ok 2-3 godzin. Na koniec wlać ocet balsamiczny, wymieszać. Gdy powidła są gotowe odstawić z ognia i dać im chwilę odpocząć. Dosłownie kilka minut. Do czystych i wyparzonych słoiczków wlać konfiturę, mocno zakręcić i odwrócić do góry dnem. Nie trzeba pasteryzować.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...