16 czerwca 2015

Spaghetti z indykiem i szpinakiem


Szybko, szybko coś trzeba zjeść. Głód po przyjściu z pracy jest tak dopingujący, że często powstaje wtedy coś z niczego. Wystarczy mieć w szafce makaron, mięso można zastąpić np. kurczakiem a zamiast szpinaku można dodać brokuły lub pieczarki. Szczypta ulubionych przypraw, ziół i gotowe.


Spaghetti z indykiem i szpinakiem (ok.3 osoby)

Składniki:
makaron spaghetti 300 g

Sos:
odrobina oleju
1 mała cebula
200-300 g piersi z indyka
sól
pieprz
szczypta czarnuszki
szczypta oregano (można użyć innych ulubionych przypraw)
3-4 krople octu balsamicznego
2 duże garście świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
250 ml śmietanki 30 lub 36%
dodatkowo parmezan i/lub świeże zioła

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Podczas gotowania odlać (odłożyć) mały kubeczek wody w której gotuje się makaron.
Mięso pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem, czarnuszką, oregano i octem balsamicznym.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Wrzucić przyprawione mięso i obsmażać przez kilka minut. Wrzucić liście szpinaku i przykryć pokrywką. Po 2-3 minutach zalać wszystko wodą z makaronu i śmietanką. Wymieszać i dusić pod przykryciem 3 minuty.
Ugotowany makaron odcedzić (nie przelewać zimną wodą!) i wymieszać z sosem. Podawać z parmezanem i świeżymi ziołami.

Smacznego!



3 komentarze:

Kamciss pisze...

Lubię takie przyjemności :>

Karmel-itka pisze...

świetna propozycja :)

anne.be pisze...

Gdzieś przeczytałam że mięso kurczaka, indyka, generalnie białe najlepiej smakuje gotowane bo jest wtedy soczyste, jak z tym daniem to wygląda?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...