Zagubione, porzucone, bezbronne maleństwo miało być tylko na chwilę, na kilka godzin. Bo przecież ktoś może zechce małego kotka. Ślepy i wystraszony mały kotek. Niby nic, niby normalna sprawa. Codziennie ktoś wyrzuca tysiące małych kotów gdzieś gdzie nawet nie chcę sobie tego wyobrażać.
Mam już w domu kota i mam też trzy wielkie psy. Myślę sobie "nie ma szans, już żadnych zwierząt, chociaż by nie wiem co, never ever. No i co? No i klops, wpadliśmy po uszy. Zakochani w maleńkiej kulce. Mały Lucyfer :)
Konfitura domowa do sera, ale oczywiście można ją zjeść bez sera ;)
Konfitura do sera z ciemnych winogron, śliwek i gruszek z korzenną nutą
Z podanych składników wychodzi ok 4 słoiczków po 200 ml
Składniki:
ok 1 kg ciemnych winogron- umyte i wypestkowane
450 g śliwek-umyte i wypestkowane
500 g gruszek-umyte i pokrojone na drobne kawałeczki
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cynamonu
kilka goździków
kilka ziaren kardamonu
laska wanilii
Sposób przygotowania:
Winogrona zmiksować w blenderze przelać do garnka. Dodać śliwki i gruszki. Gotować na małym ogniu. Dodać gałkę, cynamon, goździki, kardamon i całą laskę wanilii przekrojoną wzdłuż. Gotować wszystko ok 2 godzin. Pod koniec gotowania wyciągnąć wanilię. Słoiczki umyć i wyparzyć. Do przygotowanych słoików wlać gorącą konfiturę. Zakręcić. Pasteryzować ok 10-15 minut.
Smacznego!
3 komentarze:
Uroczy kocurek!
Macie wielkie serca Asiu.
A konfitura bajeczna!
Dzięki Amber :)
Cudna kruszynka!
Nic dziwnego, że wpadliście po uszy!
Takie maleństwo wie jak się zareklamować w przyszłym domu, wiem coś o tym.;))
Niech zdrowo rośnie!
A konfiturę zrobię, jak tylko dojrzeją nasze winogrona.:)
Prześlij komentarz