Nie miewam leniwych sobót. Niedziela i owszem bywa leniwa. Ale sobota? Nigdy! Tak już mam bo pracuję, bo potem sprzątanie, zakupy i wieczór już jest tak leniwy, że nie mam siły na leniuchowanie tylko zasypiam jak dziecko. Plany są zawsze bardzo ambitne, ale ja się już nauczyłam że nie mogę niczego zaplanować. Nauczyłam się też, zasypiać z odgłosami weselników, którzy co sobota regularnie "umilają" nam życie. (tak na przeciw domu mam remizę!) Niedzielne popołudnia i wieczory też bywają często mocno "poprawinowe" :( W związku z tym że upał, że nie wyspana, że niedysponowana mentalnie i fizycznie upiekłam ciasto. Nie ważne że 36 stopni na termometrze. Włączmy jeszcze piekarnik i będzie jeszcze cieplej ale ja i tak to lubię, a co! Za to wieczorem jest już bajecznie. Powietrze pachnie trawą, lipy kwitną, siedzę na huśtawce przed domem, zajadam ciasto z truskawkami i popijam herbatą z cytryną :)
Składniki:
200 ml kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
180 g miękkiego masła
300 g cukru
2 łyżeczki skórki z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
3 jajka
ok. 300 g truskawek (można zastosować inne owoce np. agrest, porzeczka, jagody, maliny czy wiśnie)
380 g mąki
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C
Śmietanę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i odstaw.
W drugiej misce zmiksuj masło z cukrem na puch. Mieszając dodaj skórkę z cytryny, ekstrakt waniliowy lub cukier i jajka. Na koniec wlej śmietanę.
Truskawki (jeśli są duże przekrój na pół i wymieszaj z dwoma łyżkami mąki.
Do wcześniej przygotowanego ciasta wsyp mąkę i wymieszaj łyżką. Wrzuć truskawki i ponownie wymieszaj wszystko delikatnie (tylko do połączenia składników)
Brytfankę o wymiarach ok. 15x22 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do wypieków lub obsyp bułką tartą. Przelej ciasto do foremki i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 45-50 minut.
Upieczone i wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
1 komentarz:
Piękne zdjęcia, a ciasto na pewno wyśmienite!
Prześlij komentarz