5 marca 2015

Przednówek i ciasto bananowo-marchewkowe


Są takie smaki, które niemal za każdym razem zaskakują. Niby znane i przewidywalne, ale jednak za każdym razem smakują inaczej. Ciasto bananowe, niby klasyk, znany i lubiany.
Przednówek to taki czas, gdzie wszystko się kończy i zaczyna. Warzywa, które zostały po zimowych, kuchennych  popołudniach i owoce...banany, które normalnie powinny znaleźć się w koszu, bo skórka jest już czarna, bo brzydkie i nieapetyczne. One mają w środku coś najlepszego, są słodkie, miękkie i niezwykle aksamitne. To idealne banany do bananowca.  
Kolejne bananowe ciasto, które jest niesłychanie proste w przygotowaniu. Tym razem z dodatkiem marchewki. Ciasto jest bardzo smaczne, niezbyt słodkie, ale...takie akurat. Można je podawać z dodatkiem bitej śmietany lub konfitur. Całe orzechy w cieście przyjemnie chrupią. Najlepiej smakuje z kawą lub gorącą herbatą.


Ciasto bananowo-marchewkowe

Składniki:
100 g masła
150 g cukru trzcinowego
4 bardzo dojrzałe banany
3 średnie marchewki ok (3/4 szklanki startej na drobnych oczkach)
280 g mąki pszennej
2 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego (w proszku)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta imbiru
szczypta sproszkowanych goździków
1/4 łyżeczki soli
3 jajka
150 ml śmietany 18%
1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
1 łyżka rodzynek
1 łyżka orzechów nerkowca
1 łyżka orzechów laskowych lub innych

Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić z cukrem. 2 banany obrać i rozgnieść widelcem. Rozgniecione banany dodać do rozpuszczonego masła z cukrem. Wymieszać i zdjąć z ognia. Odczekać kilka minut aby masa przestygła.
Do przestudzonej masy bananowo- maślanej dodać przesiane przez sito składniki suche: mąka, budyń, proszek do pieczenia, cynamon, gałka, imbir, goździki i sól.  Wszystkie te składniki delikatnie wymieszać. Dodać marchewkę, jajka, śmietanę, wanilię i bakalie. Wymieszać ciasto łyżką (nie za długo) tylko do połączenia składników.
Brytfankę o wymiarach 30x20 lub mniejszą wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Przelać ciasto. Na wierzch ułożyć pokrojone w plasterki 2 banany.
Włożyć ciasto do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni C. Piec ok 60-70 minut (do suchego patyczka)
Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
Zimne oprószyć cukrem pudrem (opcjonalnie). Ciasto i tak nie jest zbyt słodkie, więc wskazane jest aby oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)

4 komentarze:

Martha pisze...

Genialne to ciasto! *.*
Musiało być pyszne, bo wygląda pięknie! ; )

Foodmania pisze...

świetny kawałek ciacha!

magnoliarozmaryn pisze...

Jest w nim wszystko co lubię : banany, orzechy, a nawet marchewka. Jak zwykle piękne zdjęcia :-)

asia white kitchen pisze...

Dzięki Aniu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...