13 marca 2015

Chleb pomidorowy z suszonymi pomidorami i pistacjami


Ostatnie weekendy mijają mi przy zagniataniu ciasta na pizzę i oglądaniu z rodziną filmów.
W każda sobotę popołudniu, dom wypełnia nam się zapachem pizzy, a potem siadamy wygodnie na kanapie i oglądamy...oglądamy...Lubię te soboty i nie mogę się doczekać kolejnej :)

Polecam na weekend pyszny chleb pomidorowy na drożdżach, który jest niespecjalnie pracochłonny, nie trzeba go wyrabiać. Wystarczy tylko aby wyrosło ciasto i można go piec. Ja akurat upiekłam w garnku żeliwnym, ale można też w zwykłej keksówce. To duży chleb więc polecam podzielić go na dwa mniejsze. Mój garnek ma średnicę 24 cm więc opiekłam jeden duży.
"Dodaj jeszcze uprażone pistacje" powiedział...i dodałam :)


Chleb pomidorowy z suszonymi pomidorami i pistacjami

Składniki:
Zaczyn
15 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki

Ciasto właściwe
cały zaczyn
500 g mąki pszennej
60-70 g mąki żytniej typ 720
350 ml soku pomidorowego
1 łyżka soli
1 łyżeczka suszonej bazylii
kilka suszonych pomidorów z oliwy
garść orzeszków pistacjowych
kilka świeżych pomidorków koktajlowych

Sposób przygotowania
Przygotować zaczyn: drożdże, cukier i mąkę wymieszać, przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 15-20 minut. Drożdże muszą "ruszyć".

W dzieży miksera wymieszać składniki na chleb: mąki (przesiane ) sól, bazylia, zaczyn, sok pomidorowy. Końcówką hakową mieszać ciasto chlebowe ok 8-10 minut na średnich obrotach. Gdy ciasto będzie za rzadkie dosypać odrobinę mąki.
Orzechy uprażyć na suchej patelni i lekko pokruszyć. Pomidory pokroić na drobniejsze kawałki. Orzechy i pomidory dodać do ciasta chlebowego. Wymieszać jeszcze wszystko. Ciasto musi mieć taką konsystencję oby odchodziło od ścianek dzieży.
Przykryć ściereczką i odstawić na ok 60 minut.
Garnek żeliwny rozgrzać w piekarniku w temperaturze 230-250 stopni Celsjusza na ok 15-20 minut.
Gdy garnek jest porządnie rozgrzany przełożyć do niego wyrośnięte ciasto, na wierzchu położyć pomidorki koktajlowe (opcjonalnie) Przykryć pokrywką i wstawić do pieca. Piec ok 15-20 minut. Potem zdjąć pokrywkę, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i dopiekać jeszcze ok 20 minut. Wyciągnąć chleb z piekarnika i wyrzucić z garnka. Studzić na metalowej kratce.
Kroić gdy już wystygnie.
Smacznego!



5 komentarzy:

Magda pisze...

zachwycona jestem!

Magda Głowacka pisze...

Oryginalny chlebek. Do takiej pysznej kanapki nie potrzeba już żadnych dodatków, wystarczy sama kromka chleba (:

gin pisze...

Cudowny ma kolor :)

Anonimowy pisze...

Cudowny, juz 4 raz pieke. Ratuje mnie w przypadku nagle zjawiajacych sie gosci :) dziekuje, cieplo pozdrawiam bardzo. Olut

asia white kitchen pisze...

Bardzo mi miło, dziękuję również i życzę wszystkiego dobrego :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...