24 lutego 2015

Torcik śliwkowy


Myślę, że to ciasto ma tyle zwolenników co przeciwników. Jedni je uwielbiają za owocową galaretkę i kremową delikatność. Inni zaś nie lubią za migdały i za bitą śmietanę. Cóż nie dogodzisz każdemu. Nie ma idealnych ludzi jak i deserów. Ale ja się nie poddaję, cały czas walczę i dążę do doskonałości ;) Próbuję nowych sposobów żeby zadowolić osobę, której podaję deser na talerzyku pomalowanym ręcznie w niebieskie kropeczki.


Robiłam kiedyś bardzo podobny  torcik jabłkowy. Ten śliwkowy wymyśliłam sobie, bo już od jakiegoś czasu chciałam wykorzystać śliwki. Ciasto jest dość słodkie, delikatne. Dzięki bitej śmietanie lekkie, a galaretka śliwkowa i kruche ciasto fajnie komponują się ze sobą. Płatki migdałów przyjemnie chrupią. 

Torcik śliwkowy

Ciasto kruche
1 i 1/2 szklanki mąki
200 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżka kwaśniej śmietany
4 łyżki cukru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

dodatkowo
2 łyżki płatków migdałowych

Mąkę przesiej przez sito, wsyp do dużej miski. Dodaj pokrojone w kostkę masło, jajko, śmietanę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto i uformuj kulę. Zawiń w papier lub folię i wstaw do lodówki na ok 30 minut. W tym czasie zrób galaretkę.

Galaretka śliwkowa
ok 600 g śliwek (można użyć mrożonych)
1 łyżka cukru
1 łyżka wody różanej (opcjonalnie)
1 galaretka śliwkowa lub inna (użyłam poziomkowej)
1 i 1/2 szklanki wody

Śliwki wrzuć na patelnię najlepiej z nieprzywierającym dnem. Mieszaj i dodaj cukier , wodę różaną oraz 1/2 szklanki wody.
Owoce muszą się chwilę smażyć do momentu aż zaczną mięknąć.  W tym czasie w osobnym naczyniu, galaretkę zalej szklanką gorącej wody. Gdy śliwki będą miękkie zmiksuj je na puree(można użyć do tego blendera lub miksera- żyrafy) i zalej rozpuszczoną, gorącą galaretką. Wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Musi być zimna.

Krem
1 galaretka pomarańczowa lub inna 
200 ml gorącej wody
1/2 litra śmietany kremówki 30 % lub 36 %
2 płaskie łyżki cukru
1/2 łyżki cynamonu

Galaretkę rozpuść w wodzie. Odstaw do wystygnięcia. Śmietanę ubij z cukrem i cynamonem. Wymieszaj ją z zimną galaretką. Wstaw krem do lodówki.

Wyciągnij ciasto z lodówki i przekrój na dwie równe części. Rozwałkuj jedną część i uformuj w tortownicy. Posmaruj obsyp uprażonymi na patelni płatkami migdałów. Wstaw do piekarnika i piecz ok 10-15 minut. Wyciągnij z piekarnika i odczekaj chwilę i odepnij kołnierz z tortownicy. Delikatnie przełóż upieczone ciasto aby wystygło.
Ponownie wyłóż tortownicę papierem i włóż drugi blat kruchego ciasta. Piecz ok 10-15 minut.
Wyciągnij z piekarnika i pozostaw je w tortownicy. Odczekaj aż przestygnie. Nie odpinaj kołnierza. Przełóż krem na upieczony blat. Wyrównaj. Na krem wyłóż delikatnie zimną galaretkę śliwkową.
Blat z migdałami pokrój na 8 lub 12 kawałków-trójkątów. Ułóż je równo na warstwie z galaretki.
Włóż do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Smacznego !



6 komentarzy:

Sylwia pisze...

Pysznie wygląda! Muszę zrobić podobny!Pozdrawiam.

Karmel-itka. pisze...

och, Asiu! wspaniałości prezentujesz.

Anonimowy pisze...

Będę robiła, super wygląda!

asia white kitchen pisze...

O dziekuje :)

Pełna Lodówka pisze...

Wspaniały torcik. Z chęcią bym go zjadła :)

Beata pisze...

Obłędnie wygląda! Zapisuję do wypróbowania!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...