Róże kajmakowe z jabłkami to przepyszne bułeczki, przekąski na drugie śniadanie, do kawy, herbaty lub kubka ciepłego mleka. Jest z nimi trochę zabawy, ale są takie pyszne że naprawdę warto je samemu przygotować.
Ciasto
350 ml ciepłego mleka
20 g świeżych drożdży
ok 500-600 g mąki
1/2 szklanki cukru
100 g rozpuszczonego masła
1 jajko
szczypta soli
Nadzienie
1 puszka masy kajmakowej
1 duże jabłko
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki soku z cytryny
dodatkowo
garść płatków migdałowych
Ciepłe mleko wymieszaj z drożdżami i łyżką cukru. Przykryj i odstaw na 15 minut.
Mleko z drożdżami wymieszaj, dodaj masło , mąkę i jajko. Wyrabiaj ciasto aby było miękkie i sprężyste. Uformuj kulę i włóż do miski wysmarowanej olejem. Przykryj ściereczką na 30-60 minut. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Jabłko obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj z cynamonem i sokiem z cytryny.
Puszkę z masą kajmakową zalej wrzątkiem aby masa zmiękła.
Gdy ciasto urośnie należy je wyrobić kilka minut aby je odgazować. Podziel na dwie równe części.
Jedną część ciasta rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30x40 cm. Posmaruj placek masą kajmakową (1/4 części) i posyp jabłkami (1/4 części) Placek złóż na pół. Posmaruj jeszcze raz masą kajmakową i posyp jabłkami. Zwiń placek w roladę i pokrój w 3 cm kółka. Zrób tak z drugą częścią ciasta.
Układaj kółka-róże na blasze w odstępach 5 cm. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i piecz ok 30-35 minut.
Smacznego!
5 komentarzy:
Z Misiem uwielbiamy słodkie śniadania, kochamy kajmak i w następna niedziele spróbujemy róź, dziś już tworzymy sernik :)
trzaskatrzaska.pl
Przepięknie wyglądają i jeszcze ten kajmak.Śniadanie palce lizać !
Jestem pewna, że smakiem wynagradzający cały trud włożony w ich przygotowanie :)
Uwielbiam kajmak .... a takie różyczki z jabłkami to poezja:)
jakie piękne!
i ten kajmak;)
Prześlij komentarz