Te smaczne muszle makaronowe można przyrządzić na setki sposobów. Wszystko zależy od tego co akurat mamy w lodówce. Mięso można zastąpić szpinakiem i serem ricotta. Zamiast kurczaka można użyć kaczki lub innego mięsa np karkówki. Nadzienie i sos można przygotować dzień wcześniej a potem tylko nadziać muszle i zapiec w piekarniku. 15 minut roboty a obiad lub kolacja przepyszna.
Składniki:
24 muszle makaronowe
Farsz:
oliwa, olej albo kawałek boczku pokrojonego w drobną kostkę
1 mała cebula
podwójna pierś z kurczaka (ok 250-300 g) -mięso pokroić w drobną kostkę lub zmielić przez maszynkę
kilka pieczarek (5-6 szt) drobno pokrojone
1/2 małego bakłażana -pokrojony w kostkę
sól
pieprz
papryka słodka w proszku (można zastąpić ostrą)
szczypta oregano
Sos:
1 puszka pomidorów
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
Dodatkowo:
24 łyżeczki śmietany 18% (ok 250 g)
parmezan (lub inny ser )
oliwa
oregano
świeże zioła
Sposób przygotowania:
Muszle ugotować w słonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Makaron musi być ugotowany al dente. Odcedzić i odstawić.
Przygotuj nadzienie: na patelni rozgrzać olej lub boczek (jeśli używasz), podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę, mięso, pieczarki, bakłażan i przyprawy. Wszystko dusić pod przykryciem ok 15 minut na małym ogniu.
Do żaroodpornej brytfanki wlać gotowy sos pomidorowy. Muszle napełnić farszem i układać je na sosie. Na każdej muszli ułożyć łyżeczkę śmietany i posypać tartym parmezanem. Całość skropić oliwą i posypać oregano.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni C. Piec ok 15 minut.
Po upieczeniu posypać świeżymi ziołami i podawać.
Smacznego!
3 komentarze:
Jak dla mnie nie ma lepszego połączenia. Makaron w takiej formie uwielbiam :)
mega apetycznie to wszystko wygląda:)
Mogłabym jeść taki makaron co dzień. A w dodatku Twoje zdjęcia są takie śliczne i pogłębiają ochotę na to danie.
Prześlij komentarz