29 grudnia 2012

Koperty z gruszką serem pleśniowym


Koperty z gruszka i serem pleśniowym
Takie koperty to świetna przekąska nawet na sylwestrową noc. Jest lekka i sycąca. Smaczna i wytrawna. Robi się błyskawicznie, nie wymaga wielkiego zaangażowania czasowego. Gotowe ciasto francuskie można kupić chyba w każdym większym sklepie. Tak naprawdę wchodzą tu trzy główne składniki: ciasto, gruszka i ser. Polecam nie tylko na przyjęcia. Jest świetne na śniadanie do pracy czy do szkoły.


Składniki:
 1 opakowanie ciasta francuskiego 30 cm X 20 cm
1 łyżka rozpuszczonego masła
ok 100 g sera pleśniowego niebieskiego
1 duża gruszka (obrana i pozbawiona gniazda nasiennego)
1 jajko
odrobina kminku

Sposób przygotowania:
Płat ciasta francuskiego rozwiń na oprószonej mąką desce. Podziel na kwadraty o wielkości 10 cm X 10 cm
Każdy kawałek ciasta posmaruj rozpuszczonym masłem. Połóż kawałek gruszki i sera. Zawiń ciasto jak kopertę. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Posyp kminkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok 15-20 minut. W zależności czy koperty będą miały rumiany kolor.
Smacznego :)


4 komentarze:

Karmel-itka. pisze...

idealna przekąska na Sylwestra! ! impreza może trwać do rana z taką obstawą

Marta pisze...

a kupiłam dziś ciasto francuskie, z myślą wykorzystania go w sylwestra, fajna propozycja :) uwielbiam sałatkę z serem pleśniowym i gruszkami, więc propozycja idealna dla mnie

Beatrice pisze...

Połączenia gruszki z serem pleśniowym jeszcze nie próbowałam, ale mam zamiar w najbliższym czasie w sałatce z orzechami. Koperty wyglądają pysznie, poza tym nadają się świetnie na sylwestra, dużo przyjemności, a mało pracy :)

JestSmak pisze...

Ostatnio robiłam właśnie takie kopertki, ale nas słodko z owocami :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...