2 sierpnia 2014

Dobre bułki na śniadanie


Razowe bułki z dynią. Bardzo je lubię. Są niezwykle proste w przygotowaniu. Z podanych proporcji wychodzi ok 8-9 bułek. Wszystko zależy od tego jaką wielkość uformujemy. Są idealne dla początkujących "piekarzy". Nie trzeba wielkiej filozofii aby je przygotować.


Źródło przepisu tutaj z modyfikacjami

Razowe bułki z dynią

Zaczyn
10 g świeżych drożdży 
1 łyżeczka cukru
2 łyżki ciepłego mleka
1 łyżka mąki

Drożdże  wymieszaj z cukrem aż będą płynne. Dodaj mleko i mąkę. Wymieszaj wszystko dokładnie i przykryj folią lub ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

ciasto
cały zaczyn
1 szklanka mąki pszennej chlebowej
1 szklanka mąki pszennej razowej
3/4 szklanki wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy lub oleju
2-3 łyżki pestek dyni

Ciasto
Mąki wymieszaj z solą  Dodaj zaczyn, wodę i olej. Zagnieć ciasto, tak aby  delikatnie kleiło się do rąk. Dodaj pestki dyni i wgnieć je w ciasto. Przełóż do miski i przykryj ściereczką. Odstaw ciasto na 30-40 minut aż wyrośnie.
Po wyrośnięciu uformuj kulki z ciasta. Każdą obtocz w pestkach dyni i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj bułeczki i odstaw jeszcze na 30 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 230 stopni C. Piecz ok 15 minut aż się lekko zrumienią. Studzić na metalowej kratce.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...