5 sierpnia 2014

Muszle makaronowe nadziewane kurczakiem, pieczarkami i bakłażanem


Te smaczne muszle makaronowe można przyrządzić na setki sposobów. Wszystko zależy od tego co akurat mamy w lodówce. Mięso można zastąpić szpinakiem i serem ricotta. Zamiast kurczaka można użyć kaczki lub innego mięsa np karkówki. Nadzienie i sos można przygotować dzień wcześniej a potem tylko nadziać muszle i zapiec w piekarniku. 15 minut roboty a obiad lub kolacja przepyszna.


Składniki:
24 muszle makaronowe

Farsz:
oliwa, olej albo kawałek boczku pokrojonego w drobną kostkę
1 mała cebula
podwójna pierś z kurczaka (ok 250-300 g) -mięso pokroić w drobną kostkę lub zmielić przez maszynkę
kilka pieczarek (5-6 szt) drobno pokrojone 
1/2 małego bakłażana -pokrojony w kostkę
sól
pieprz
papryka słodka w proszku (można zastąpić ostrą)
szczypta oregano

Sos:
1 puszka pomidorów
1 ząbek czosnku
sól
pieprz

Dodatkowo:
24 łyżeczki śmietany 18% (ok 250 g)
parmezan (lub inny ser )
oliwa
oregano
świeże zioła

Sposób przygotowania:
Muszle ugotować w słonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Makaron musi być ugotowany al dente. Odcedzić i odstawić.

W między czasie przygotować sos. Do małego rondelka przelej zawartość puszki dopraw solą, pieprzem. Wrzuć rozgnieciony czosnek i dopraw oregano. Gotuj na małym ogniu ok 15 minut.

Przygotuj nadzienie: na patelni rozgrzać olej lub boczek (jeśli używasz), podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę, mięso, pieczarki, bakłażan i przyprawy. Wszystko dusić pod przykryciem ok 15 minut na małym ogniu.

Do żaroodpornej brytfanki wlać gotowy sos pomidorowy.  Muszle napełnić farszem i układać je na sosie. Na każdej muszli ułożyć łyżeczkę śmietany i posypać tartym parmezanem. Całość skropić oliwą i posypać oregano. 
Wstawić do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni C. Piec ok 15 minut.
Po upieczeniu posypać świeżymi ziołami i podawać.
Smacznego!





3 komentarze:

Fav Cook pisze...

Jak dla mnie nie ma lepszego połączenia. Makaron w takiej formie uwielbiam :)

Antenka pisze...

mega apetycznie to wszystko wygląda:)

Olka pisze...

Mogłabym jeść taki makaron co dzień. A w dodatku Twoje zdjęcia są takie śliczne i pogłębiają ochotę na to danie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...