6 sierpnia 2014

Śliwki, konfitura śliwkowa, ciasto


To proste ciasto jest bardzo uzależniające. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Można użyć innych owoców np: moreli, jabłek czy truskawek. Zależy co akurat mamy w spiżarni. U mnie zniknęło w ciągu kilku minut, nie zdążyło nawet dobrze wystygnąć. Jest lekkie, puszyste, delikatnie kwaskowe dzięki owocom. Konfitura dodaje lekkości i soczystości. Ciasto ma fajny budyniowy posmak. Jednym słowem proste a takie dobre.


Ciasto śliwkowe z konfiturą śliwkową
Składniki:
300 g mąki pszennej
2 czubate łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła
150 g drobnego cukru 
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150 ml kwaśnej śmietany 18%
dodatkowo:
ok 200 ml konfitury śliwkowej lub morelowej
 ok 300 g śliwek 
kilka wiórek zimnego masła
1 łyżka brązowego cukru

Mąkę przesiać przez sito. Wymieszać z sypkim budyniem i proszkiem do pieczenia. Odstawić.
W drugiej misce utrzeć mikserem masło z cukrem na gładką masę. Ubijając dodać jajko  i wanilię. 
Wsypać połowę mąki i śmietanę, wymieszać łyżką tylko do połączenia składników. Następnie wsypać pozostałą część mąki i śmietanę. Ponownie wymieszać.
Tortownicę o wymiarach 22 cm lub szerszą wysmarować masłem, wyłożyć papierem do wypieków lub oprószyć bułką tartą. Przelać gęste ciasto do formy. Ciasto będzie bardzo gęste, ale właśnie takie ma być. Posmarować wierzch ciasta konfiturą. Śliwki przekroić na pół i wydrążyć pestki. Na konfiturze, ułożyć owoce blisko siebie przecięciem do góry. 
Położyć wiórki masła i posypać cukrem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza( bez termoobiegu)  i piec ok 60-70 minut do "suchego patyczka"
Wyciągnąć i odczekać aż wystygnie. Na koniec posypać cukrem pudrem.

Smacznego !

3 komentarze:

Martha pisze...

Wygląda wspaniale! ; )
Takie ciasto musi być pyszne!

gin pisze...

Często proste są najlepsze :) To wygląda znakomicie :)

z miłości do słodkości pisze...

Ale pysznie wygląda;)) To ciasto przypomina mi smaki dzieciństwa;))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...