Czasem tak jest że mam na coś ochotę co wypada przygotować tylko na specjalne okazje. Tak jest z bigosem. Gotuje go tylko dwa razy w roku. Na święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc. Pierogi wigilijne z kaszą gryczaną, które robię tylko raz w roku, paschy czy jakiegoś tortu urodzinowego. Tyle że teraz nie ma świąt, ani urodzin. a jednak chodził za mną tort. Pomyślałam sobie a co ! Nie wolno? Mogę sobie zrobić tort i go zjeść, kto mi zabroni co nie ;) Warto od czasu do czasu zwłaszcza w weekend zrobić sobie takie małe święto kulinarne. Polecam.
Tort jagodowo cytrynowy
1 cytrynowa galaretka
Zacznij od galaretki. Przygotuj ją zgonie z instrukcją na opakowaniu i wstaw do lodówki aby stężała.
Biszkopt
6 jaj
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru+1 łyżka
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g miękkiego masła
1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
otarta skórka z cytryny
Żółtka oddziel od białek. Składniki suche, czyli: mąkę (przesianą), sól, cukier, proszek do pieczenia, wymieszaj w misce. Mikserem utrzyj żółtka z łyżką cukru. Nie przerywając miksowania dodawaj po łyżce masła. Następnie, również po łyżce dodaj składniki suche. Potem ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny.
W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy maślanej dodawaj ubite białka i delikatnie łyżką wmieszaj pianę w masę.
Tortownicę o średnicy 20 cm ( jeśli użyjesz większej wtedy ciasto będzie niższe) wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Wlej ciasto, wyrównaj. Piecz w 180 stopniach Celsjusza ok 50 minut do suchego patyczka. Wyciągnij ciasto z pieca i zaczekaj aż wystygnie w foremce.
Krem
1 stężała galaretka cytrynowa
500 ml śmietanki kremówki 30%
250 ml serka mascarpone
4 łyżki cukru
Śmietanę ubij na sztywno, następnie podczas miksowania dodawaj po łyżce ser mascarpone a następnie cukier.
Na koniec połącz krem z pokrojoną wcześniej galaretką.
Dodatkowo
250 ml zaparzonej czarnej herbaty z cytryną
250 ml konfitury jagodowej
kilka cukierków lub batonik Snickers
Składanie tortu
Biszkopt przekrój na trzy kręgi.
Pierwszy blat ułóż na paterze i nasącz herbatą. Posmaruj 1/2 częścią konfitury i 1/3 kremu.
Połóż drugi blat i wykonaj to samo co z pierwszym.
Następnie trzeci i ponownie nasącz herbatą posmaruj pozostałą częścią konfitury i kremu.
Na wierzch ułóż pokrojone w plasterki Snickersy.
Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Tort nie musi być mega piękny, równy jak spod igły, ważne że jest pyszny. A tak na marginesie ja wolę takie krzywe, nie żurnalowe domowe ciasta.
Smacznego !
5 komentarzy:
Pysznie wygląda:))
U mnie tez był wczoraj tort, ale była ku temu okazja, Twój tez smacznie wygląda :)
mniammmmmmmmmmmmmmmmmmmmm ale rozkosz dla podniebienia:) cudny!
Agata M. może piekłaś dużej formie. W jakiej foremce piekłaś ? Ja piekłam w dość małej i dlatego wyszły trzy kręgi.
Prześlij komentarz