1 kwietnia 2014

Tort jagodowo cytrynowy



Czasem tak jest że mam na coś ochotę co wypada przygotować tylko na specjalne okazje. Tak jest z bigosem. Gotuje go tylko dwa razy w roku. Na święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc. Pierogi wigilijne z kaszą gryczaną, które robię tylko raz w roku, paschy czy jakiegoś tortu urodzinowego. Tyle że teraz nie ma świąt, ani urodzin. a jednak chodził za mną tort. Pomyślałam sobie a co ! Nie wolno? Mogę sobie zrobić tort i go zjeść, kto mi zabroni co nie ;)  Warto od czasu do czasu zwłaszcza w weekend zrobić sobie takie małe święto kulinarne. Polecam.


Tort jagodowo cytrynowy

1 cytrynowa galaretka

Zacznij od galaretki. Przygotuj ją  zgonie z instrukcją na opakowaniu i wstaw do lodówki aby stężała.

Biszkopt

6 jaj 

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru+1 łyżka
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g miękkiego masła
1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
otarta skórka z cytryny

Żółtka oddziel od białek. Składniki suche, czyli: mąkę (przesianą), sól, cukier, proszek do pieczenia, wymieszaj w misce. Mikserem utrzyj żółtka z łyżką cukru. Nie przerywając miksowania dodawaj po łyżce masła. Następnie, również po łyżce dodaj składniki suche. Potem ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny.
 W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy maślanej dodawaj ubite białka i delikatnie łyżką wmieszaj pianę w masę.
Tortownicę o średnicy 20 cm ( jeśli użyjesz większej wtedy ciasto będzie niższe) wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą.   Wlej ciasto, wyrównaj. Piecz w 180 stopniach Celsjusza ok 50 minut do suchego patyczka. Wyciągnij ciasto z pieca i zaczekaj aż wystygnie w foremce.

Krem
1 stężała galaretka cytrynowa 
500 ml śmietanki kremówki 30%
250 ml serka mascarpone
4 łyżki cukru


Śmietanę ubij na sztywno, następnie podczas miksowania dodawaj po łyżce ser mascarpone a następnie cukier.
Na koniec połącz krem z pokrojoną  wcześniej galaretką. 

Dodatkowo
250 ml zaparzonej czarnej herbaty z cytryną
250 ml konfitury jagodowej
kilka cukierków lub batonik Snickers 

Składanie tortu
Biszkopt przekrój na trzy kręgi.
Pierwszy blat ułóż na paterze i nasącz herbatą. Posmaruj 1/2 częścią konfitury  i 1/3 kremu.
Połóż drugi blat i wykonaj to samo co z pierwszym.
Następnie trzeci i ponownie nasącz herbatą posmaruj pozostałą częścią konfitury i kremu.
Na wierzch ułóż pokrojone w plasterki Snickersy. 
Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Tort nie musi być mega piękny, równy jak spod igły, ważne że jest pyszny. A tak na marginesie ja wolę takie krzywe, nie żurnalowe domowe ciasta. 
Smacznego !



5 komentarzy:

z miłości do słodkości pisze...

Pysznie wygląda:))

Urszula - Proste potrawy pisze...

U mnie tez był wczoraj tort, ale była ku temu okazja, Twój tez smacznie wygląda :)

Antenka pisze...

mniammmmmmmmmmmmmmmmmmmmm ale rozkosz dla podniebienia:) cudny!

Agata M. pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
asia white kitchen pisze...

Agata M. może piekłaś dużej formie. W jakiej foremce piekłaś ? Ja piekłam w dość małej i dlatego wyszły trzy kręgi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...